Mi okozza a felfázást? Így előzheted meg a hajlamosító tényezőket! (x)

Mi okozza a felfázást? Így előzheted meg a hajlamosító tényezőket! (x)

Címlap / Életmód / Egészség / Mi okozza a felfázást? Így előzheted meg a hajlamosító tényezőket! (x)

Honnan tudhatod, ha felfáztál?

A felfázás, vagy más néven hólyaghurut tünetei jellegzetesek, ha egyszer már tapasztaltad a betegséget, szinte bizonyosan felismered: előfordulhat, hogy gyakran érzel vizelési ingert, de amikor vécére mész, mégsem tudsz pisilni, ha pedig sikerül, a pisilést fájdalmas, csípő, égető érzés kísérheti. Szintén jellemző tünet az alhasi görcs, illetve a felfázást kellemetlen szagú, vagy véres vizelet, láz is jelezheti, ezek azonban már a betegség előrehaladottabb fázisára jellemzőek, és mindenképpen szükségessé teszik, hogy felkeresd az orvosodat vagy ellátogass az ügyeletre.

Mi okozza a felfázást?

A felfázást a közhiedelemmel ellentétben nem a hideg okozza – bár kialakulásában játszhat szerepet, de erről később – hanem a húgycsőbe és onnan a hólyagba jutó baktériumok, amelyek számára a vizelet tökéletes közeget teremt a szaporodáshoz. A felfázást elvileg többféle baktérium is okozhatja, de a leggyakrabban egy bélbaktérium, az úgynevezett E. coli tehető felelőssé a fertőzésért, amely a végbél környékéről könnyen átsodródik a hüvely területére, és kerül be akár a húgyutakba is.

Miért gyakoribb a nőknél?

A felfázást általában „női betegség”-ként ismerik, ami azonban nem jelenti azt, hogy férfiak ne kaphatnának hólyaghurutot. Tény azonban, hogy anatómiai adottságaikból kifolyóan a nőket gyakrabban érinti a fertőzés: a húgycső nyílása közelebb helyezkedik el a végbélhez, könnyebben kerülnek át a baktériumok és maga a húgycső is rövidebb, így a kórokozóknak rövidebb utat kell megtenniük a hólyagig. Fontos azonban tisztázni, hogy a felfázás, ha ritkábban is, de érintheti a férfiakat is, különösen idősebb korban, és ha például egy gyulladás miatt megnagyobbodik a prosztata, ez pedig a vizelet pangását okozza a hólyagban.

Mi okozza a felfázást?
Marjan_Apostolovic/istockphoto.com

Mi növeli a felfázás esélyeit?

Az E.coli baktérium, ha a hüvely közegébe kerül is, az itt található természetes védőflóra jellemzően képes elpusztítani azt. Természetesen ha nagyobb mennyiségű baktérium kerül ide, vagy valami miatt felborul a hüvelyflóra egyensúlya, akkor nagyobb eséllyel okoz fertőzést a baktérium.

A felfázásra hajlamosító tényező lehet így például az egyensúly felborulását okozó antibiotikumkúra vagy hormonális változások, például a menopauza, de az immunrendszer általános legyengülése is. Itt kell megemlítenünk a hideg szerepét: ugyan a lehűlés önmagában nem tehető felelőssé a felfázásért, az altest, a medence környékének lehűlése gyengítheti az immunrendszert és a szervezet természetes védelmi mechanizmusait, így ha ilyenkor támadnak a baktériumok, nagyobb eséllyel okoznak fertőzést. Vagyis a hideg kövön üldögélés önmagában nem okoz felfázást, de növelheti annak kialakulásának esélyeit.

A pangó vizeletben nagyon gyorsan szaporodnak a baktériumok, ezért ha rendszeresen visszatartod valami miatt a vizelési ingert, azzal szintén alaposan megnöveled a fertőzés kialakulásának esélyét.

Az új szexuális partner, a szexuális partnerek gyakori cseréje vagy éppen az intenzív szexuális élet szintén valószínűbbé teszik, hogy baktérium kerül a végbél környékéről a legyengült hüvelyflóra környékére, így ez is hajlamosabbá tehet a felfázásra.

2 hozzászólás

 • Elekes izabella
  2021.09.30., 07:02

  Ez a leggjóbb oldal

  Válasz
 • Elekes izabella
  2021.09.30., 07:15

  Nekem nagyon tetszik ez az oldal mert a nekem meg felelő érdekes cikkek vannak meg benne fantasztikus ez az oldal.
  Azok az oldalak vannak meg amerre megfelelően rátalálni tudok
  Nagyon szépen köszőnőm ezt az oldalt nekem megfelelő

  Válasz

Írj egy hozzászólást