Biztosan hallottad már a kozmetikusodnál, a reklámokban vagy olvastad egy-egy kozmetikum hátulján azt a kifejezést, hogy kollagén. Ez az a csodaszer, amit manapság mindenbe belerejtenek a szépiparban, hiszen ettől lesz fiatalabb, ragyogóbb és gyönyörűbb a bőröd. Persze mindennek megvan az ára, legalábbis eddig ez volt a képlet.
Lássuk, hogyan fogyassz belőle többet a mindennapokban természetesen!
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/6 Kaliforniai paprika
A kaliforniai paprika telis-tele van C-vitaminnal, a kollagén pedig ezzel a vitaminnal szintézisben található meg minden egyes falatjában.
Ennek az egyensúlynak a fenntartása azért is fontos, mert egy megfelelő C vitamin szint alatt a szervezet nem tud hatékonyan kollagént termelni, bármilyen szuper alapanyagokat is fogyasztasz.
Már egy-két darab nyers paprika fedezi a napi C vitamin szükségleted több mint 100%-át, így ha legközelebb mártogatóst készítesz, akkor mindenképp cseréld le a chipset friss, nyers zöldségekre és semmiképp ne felejtsd ki a színes kaliforniai paprikákat sem!
A megfelelő kollagénszint fenntartása nem csak akkor érhető el, ha minél többet fogyasztasz belőle vagy külsőleg próbálod bevinni krémek és egyéb kozmetikumok formájában, hanem akkor is, ha véded azokat, amiket a szervezeted megtermelt.
A paradicsomban található likopin pontosan ezért felelős, hiszen ez óvja a bőröd a külső hatásoktól, azaz például az ultraviola sugárzástól vagy a szennyeződésektől, amelyek a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe.
Próbáld ki, hogy egy darabig több paradicsomot eszel, mint korábban, azaz a reggelidhez, a főételekhez és vacsorára is eszel belőle egy-két szemmel, utána már fel sem fog tűnni, könnyen hozzászoksz majd.
Ha nem szereted a paradicsomot, ne aggódj, a likopint nagy mennyiségben az egyéb piros vagy narancssárga zöldségeken és gyümölcsökben is megtalálod, mint például a dinnyében vagy a grapefruitban.
Azt már biztosan tudod, hogy a lazac és egyéb halfélék nagyon jót tesznek a szívednek, de azt lehet, hogy eddig nem sejtetted, hogy a rendszeres halfogyasztással a bőrödet is megóvhatod a korai ráncoktól.
Az omega 3 zsírsavakban gazdag halfélék gátolják a szervezetben kialakuló gyulladásokat és csökkentik a kollagénsejtek roncsolódását.
A túlzott napfény ugyanis a bőrben gyulladást, égést okozhat, ezzel együtt pedig a kollagén is megsérül. A lazac mellett ugyanilyen gyógyító hatással bír például az avokádó, a chia mag vagy a dió. Melyiket szerzed be erre a hétre?
Már egy fej sült édeskrumpli elfogyasztásával hatszor annyi A-vitamint vihetsz be a szervezetedbe, mint amire a napi ajánlott adag lenne.
Ne aggódj, ebből nem tudod túladagolni magad, hiszen az A-vitamin hozzájárul a sejtek növekedéséhez, segíti a sejtek közötti kommunikációt, ezzel is támogatva a kollagéntermelést.
Ha nem tudsz vagy nem szeretnél rendszeresen édeskrumplit fogyasztani, akkor egyél több répát, mangót, barackot vagy sárgadinnyét.
Azaz minden jöhet, ami friss, ropogós és persze narancssárga!
Van, aki csak a sárgáját, van, aki csak a fehérjét szereti, de hidd el, a legjobb, ha a tojást egyben fogyasztod el.
A tojássárgája például szuper B vitaminforrás, ami segít a szerevezeted kollagéntermelésében.
A tojás mellett érdemes csicseriborsót, babot, pulykát vagy karfiolt fogyasztani, hiszen ezek is ugyanazt a hatást okozzák.
Tipp: A következő reggelire készíts valami különlegeset, muffin formába törd bele a tojást, szórd meg különböző apróra vágott zöldségekkel és sajttal, majd süsd meg sütőben körülbelül 20 percig.