Szerelem / Párkapcsolat

Felejtsd el a „kémiát”: ez a 10 dolog kell egy jó kapcsolathoz

A kémia két ember között varázslatos dolog, hiszen leírhatatlan érzés, mikor minden stimmel és szinte pattognak a szikrák, amikor együtt vagytok. A kezdeti egymásba habarodás után viszont pusztán a „vegyészettel” nem sokra megyünk, így ha hosszú távon tervezel a pároddal, bizony más is kell a jó kapcsolathoz. Az alábbi tíz dolog a szokásos közhelyek (kommunikáció, őszinteség, bizalom) nélkül mutatja meg, mi szükséges egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.

Ésszerű elvárások

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a kapcsolat jól működjön, akkor először is szabadulj meg a fejedben élő álomképtől. Nincs olyan, hogy kézen fogva elsétálunk a naplementébe és nem létezik az a tökéletes forgatókönyv amiről ábrándozunk. Annak az irreális eszményképnek egyetlen férfi sem fog megfelelni soha, tehát maradjunk a realitások talaján.

Egymás hibáinak elfogadása

Mikor összejöttetek, semmi hibát nem láttál partneredben, hiszen agyadban dolgoztak a hormonok és a mézeshetek csodálatosak voltak. Idővel viszont eloszlik a rózsaszín köd és ott maradtok egymás tökéletlen valójával, amit el kell fogadnotok, ha komolyan gondoljátok a kapcsolatot. 

Letisztázott határok és szabályok

Ez nem hangzik túl romantikusan, mégis szükség van rá. Ha az egyik fél olyan elvárásokkal megy a kapcsolatba, amiket a másik nem tud vagy nem hajlandó teljesíteni, nem lesz közös jövő. 

Kompromisszumkészség

Egy párkapcsolatban adunk és kapunk, azonban ha csak az egyik fél ad, a másik pedig csak elvesz, nem fog hosszú távon működni. Ameddig úgy érzed, annyit teszel bele a közös életbe, amennyit vissza is kapsz, nem lesz gond.  

Csapatjáték

„Ketten a világ ellen”: Hogy párként jól működjetek, csapatként kell együtt tennetek a közös célokért. Ne adjátok fel önmagatokat, de dolgozzatok együtt úgy, hogy közben egyenlő félként kezelitek egymást. 

Kölcsönös tisztelet

A szerelem és a szeretet nem indok, vagy kifogás arra, hogy engedd, hogy lábtörlőként használjanak, vagy hogy te bánj rosszul a másikkal. Egy egészséges kapcsolatban nincs helye degradáló jelzőknek és érzelmi zsarolásnak. 

Függetlenség

A kezdeti nagy lelkesedésben még megbocsájtható, de a későbbiekben nem szabad, hogy teljesen feladd önmagad. Fontos, hogy mindketten fenntartsátok saját életeteket, saját barátokkal, hobbikkal, programokkal. Sosincs jó vége, ha valaki csak és kizárólag a pátkapcsolata által határozza meg önmagát, mindenkinek szüksége van térre. 

Olvastad már?  5 apró dolog, amivel elveszíted az emberek bizalmát: te is csinálod őket?

Martynova.Katie/depositphotos.com

Megbocsájtás

Mindenki követ el hibákat. Vannak ugyan ballépések, amiken lehetetlen túllépni, de bocsánatos bűnök is. Mielőtt pálcát törnél a partnered felett, gondolj arra, hogy te sem vagy tökéletes. Amennyiben nem tudod elfelejteni, amit tett és huzamosabb ideig neheztelsz rá, az hamar a kapcsolat végét jelentheti. 

Érzelmi összecsiszolódás és fejlődés

Ha éveket töltünk együtt, óhatatlanul változunk: szerencsés esetben együtt, de előfordul, hogy a párok személyisége nem egymáshoz csiszolódik, hanem külön irányba változik. A két féllel együtt a kapcsolat is folyamatosan fejlődik és alakul, rajtunk múlik, milyen irányba. 

Boldogság-dózisok

Senki sem boldog a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján, ahogy a párunkba sem vagyunk töretlenül szerelmesek hosszú éveken keresztül. Az élet nem mindig napfényes és rózsás, de ennek ellenére – vagy éppen ezért – oda kell figyelnünk egymásra. Az apró figyelmességek és kis saját rituálék olyan boldogság-adagokat okoznak, amiknek eredménye egy kiegyensúlyozott kapcsolat. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást