7 féle személyiség, melyekkel minden nap találkozol – Te melyik vagy?

7 féle személyiség, melyekkel minden nap találkozol – Te melyik vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / 7 féle személyiség, melyekkel minden nap találkozol – Te melyik vagy?

A személyiségtípusok meghatározásával már Hippokratész görög orvos is foglalkozott, mintegy 2400 évvel ezelőtt. Hippokratész alapvető szempontja a típusok felállításánál, illetve a személyiségek osztályozásánál a vérmérséklet, vagyis a temperamentum volt. Elmélete szerint az emberi test négyféle nedvből tevődik össze: a vérből, a sárga epéből, a fekete epéből és a nyálkából. Attól függően, hogy a személyiség felépítésében a négy nedv közül melyik a domináns, négy féle – szangvinikus, melankolikus, kolerikus és flegmatikus – vérmérsékleti típust írt le.

A pszichológia jelenleg is ezt az négy alapvető, hippokratészi típust használja, melyért sokat bírálják is a tudományt. Vegytisztán ugyanis senki sem sorolható ezekbe a csoportokba, s egyre inkább terjed az a nézet miszerint négyszer több, tehát akár 16 féle személyiségtípust érdemes megkülönböztetni.

Jellemző viselkedésük és vérmérsékletük alapján minden ember különbözik a másiktól és ez jól is van így. Néhány kategória azonban felállítható, hiszen mindenkinek van ismerőse, aki olyan mint egy jó Kampányfőnök, vagy segítőkész, mint egy Megmentő, esetleg kiszámíthatatlan, mint egy igazi Bajkeverő.

A bajkeverő

Ha a kíváncsiságod, vakmerőséged és rátermettséged gyakran sodor bajba, akkor egy igazi bajkeverő típus vagy. A bajkeverőt az sem érdekli, ha megsérül vagy másokat is kimozdít a komfortzónájukból. Szeretnek kipróbálni olyan új dolgokat, melyeket sokan veszélyesnek tartanak.

Van bennük felelősségérzet, de a felfedező én és a biztonságra törekvő belső személyiségük folyamatos harcban áll egymással, s ebből többnyire az első kerül ki győztesen. Gyermekként szerettek irányítani, szerették magukra vonni a figyelmet.

Nyitottak az emberekkel és a világgal, szívesen utaznak, kirándulnak, érdekelik őket más kultúrák és gondolkodásmódok. A határidők és a kötelezettségek azonban a legfőbb ellenségeik.

Az adott lelki állapotuknak rendelik alá a cselekedeteiket, s bár megpróbálnak néha megfelelni, tisztában vannak vele, hogy mindenkinek úgysem tudnak, ezért nem is görcsölnek ezen.

A néma megfigyelő

Gyermekként úgy szívták magukba a tudást és az ismereteket az iskolában, hogy csak ritkán jelentkeztek. Nem szeretik, ha többen faggatják őket a véleményükről, úgy vélik, a tettek többet mondanak ezer szónál. A hangoskodóknál csak a felszínesek zavarják jobban.

Biztosak önmagukban, de ez néha kívülről nem látszik egyértelműnek. Amikor ezzel szembesülnek, ez szorongást vált ki belőlük, azt gondolják, bizonyítaniuk kell a belső stabilitásukat, és ezt csak szavakkal érhetik el. Gyakran pontosan tudják, ki mit gondol, érez valójában, és magukban mosolyognak, amikor tetten érhetnek valakit, aki verbálisan próbálja megtéveszteni őket.

Ha mondandójuk van, azt röviden, tömören, lényegre törően fejezik ki. Ezzel szemben szívesen kérdeznek, ha egy helyzetet, személyt szeretnének jobban is megismerni, fókuszált érdeklődésük azt sugallja, hogy türelmes és szenzitív lények. Sok embert meghallgatnak, de csak kevéssel beszélnek.

A kampányfőnök

Ők az igazi szabad lelkek. Általában a bulik motorjai, de nem a pillanat öröme és izgalma érdekli őket, hanem a társasági és érzelmi kapcsolatok, amelyeket megkötnek. Elbűvölőek, függetlenek, energikusak és együttérzőek, jelenlétük határozottan érzékelhető bármilyen társas csoportban.

Felmérések szerint a népesség 7 százalékát teszik ki. Nyitottságuk nem abból ered, hogy szeretnének mindenki számára szimpatikussá válni. Képviselnek valamit, amit azok számára tesznek hozzáférhetővé, akik hasonló nézeteket vallanak.

Azonban az ilyen társakat a messzemenőkig megbecsülik, amikor csak tudják, viszonozzák a támogatásukat, előnyhöz juttatják őket. Minden mögött valami mélyebb értelmet kutatnak, kreatívak, céltudatosak.

A gondolkodó

Jelmondata: semmi sem lehet tökéletes. Nem véletlen, hogy világhírű képzőművészek, írók, költők, zenészek, színészek tartoznak ebbe a kategóriába.

Alapvetően melankolikus személyiségtípusok, de a búskomorság álarca alatt egy elemző, rendszerbe foglaló, harmóniára törekvő arc bújik meg. A gondolkodó meg akarja érteni a dolgok működését, amit nem lát egyértelműnek, azt gazdag képzelőerejével egészíti ki.

A fejében él, érzelmeit nehéz kikövetkeztetni, talán csak az látszik rajta, ha rossz kedvű. Ha épp nincs min gondolkodnia, akkor saját magán kezdi el törni a fejét, befelé tekint, elemzi szokásait, kapcsolatait, viselkedését. Különlegesen gazdag lelkű, kifinomult humorérzéke van, de hajlamos tépelődni a dolgokon.

Az örök megmentő

Igazi angyal, aki még a legnehezebb helyzetekben is talál egy okot, hogy ne adja fel ambícióit. Született idealista, hiszi, hogy megváltoztathatja a világot, csak tenni és tenni kell érte folyamatosan. A népesség alig egy százalékát teszik ki, de komoly nyomokat hagynak maguk után.

Pozitív energiájuk a közelükben lévőket is képes inspirálni. Hosszútávon sem válnak mártírrá, ha a saját igényeiket háttérbe szorítva kell tevékenykedniük.

Fáradhatatlanok és az egyenlőség megrögzött hirdetői. Sokan közülük a magas spiritualitás eszközeit is latba vetik, beszédünk inkább humánus, mint logikus vagy ésszerű. Ők a békés anarchisták, a csendes extrovertáltak, akik a jó cél érdekében képesek rendkívüli érzékenységüket is feláldozni.

A kizökkenthetetlen

Ritka személyiségtípus, de már nagyon korán észrevehető jellegekkel bír. A kisgyermekkora gyakorlatilag egy hosszú dackorszak. Személyisége alakulásában fontos szerepet játszik a szülők és a pedagógusok elfogadása. Amit a fejébe vesz azt csak úgy lehet véghezvinni, ahogyan elképzelte.

Alkalmazkodni, kompromisszumot kötni csak nagy nehézségek árán képes. Igazi vezető, nincs szüksége segédekre, tanácsadókra. Sikerein felbuzdulva újabb kitartásra tesz szert, s bár gyakran nehéz vele együttműködni, biztosak lehetünk benne, hogy amit mond, az úgy lesz.

Stratégiakövető, de ez nem jelenti azt, hogy egyben kiszámítható is lenne. Szereti az élvezeteket, idősebb korban hedonistává válhat. Tudja, hogy a jutalomért meg kell küzdeni, de a győzelem mámorát is képes kiélvezni az utolsó cseppig.

Az inspiráló lélek

Erős kisugárzással büszkélkedhet, szereti a változatosságot. Nem fél eltérni az átlagostól sem megjelenésben, sem viselkedésben, de sosem hivalkodik. Tudatában van annak, hogy minden, amit tesz, hullámokat kelt.

Vonzódnak az erős személyiségekhez, nem engedik, hogy a sodrás csak úgy magukkal vigye az életüket. Képesek nagyon beleélni magukat egy másik ember életébe, sajnos a problémákkal is ugyanígy tudnak azonosulni, míg végül a sajátjuknak tekintik azt.

Ilyenkor szükségük van magányra, csendre, hogy újra rátaláljanak a belső hangra. Óriási életenergiájuknak köszönhetően határozottan kiállnak a közügyek mellett is, szenvedélyesen önzetlenek. Nem jellemző rájuk, hogy bort isznak és vizet prédikálnak.

Gyakran nincsenek tudatában természetes képességeiknek és másokra gyakorolt hatásuknak. Ezt azonban nem önbizalomhiány okozza.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást