Otthon / Szórakozás

A fekete szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, a kedvedre és a viselkedésedre

A fekete szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, a kedvedre és a viselkedésedre

A színek meghatározzák a hangulatunkat és a viselkedésünket, hatással vannak az érzéseinkre, befolyásolják az élményeinket, az agyi aktivitásunkat és a pulzusunkat is. Az, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat, az élethez való hozzáállásunkat is szimbolizálja. Az üzletemberek és a marketingesek egyik legfőbb eszközüknek tartják a színpszichológiai ismereteket. Bár különböző kultúrákban más-más jelentésük van a színeknek, léteznek általánosan érvényes igazságok, amelyeket a színterápiában is használnak már.

Az örök divat

A színekhez való vonzódásunk számtalan tényezőtől függ: a környezetünk, a személyiségünk, a tapasztalataink, az élményeink, a neveltetésünk és a gazdasági helyzetünk mind-mind meghatározza, hogy milyen színhez vonzódunk.

A fekete szín erőteljes, szigorú és komoly. Gyakran a rejtély, a gonosz szimbóluma, de az erő, a hatalom, a tekintély és a luxus jele is.

A gyász és a halál, valamint a szomorúság színe egyesek számára barátságtalan, mások viszont magas szintű kreativitást társítanak hozzá.

A fekete időtálló a divatiparban, valószínűleg azért is, mert előnyösen karcsúsít. A klasszikus „kis fekete” egyetlen nő ruhatárából sem hiányozhat, ugyanis eleganciát és kifinomultságot sugároz. Olyan érzést kelt, mintha mindig összeszedett lennél. Ha valaki szinte csak feketét hord, gyanítható, hogy hiányzik valami az életéből, esetleg depressziós. Egyesek azért hordanak feketét, hogy ne tűnjenek ki a tömegből, mások azért, hogy komolyan vegyék őket. A zenekarokban azért öltöznek általában fekete ruhába, fekete öltönybe a zenészek, hogy az öltözékükkel ne vonják el a közönség figyelmét.

A fekete a feng shui-ban

A feng shui-ban a fekete hatalmat és erőt jelent, valamint nyugalmat áraszt. Szintén a fekete az, ami az emberi kapcsolatok és a karrier területén hozhat fellendülést a feng shui filozófiája szerint.

A fekete nehéz színnek számít, túl sok belőle nyomasztó lehet, mert összenyomja a teret, drámai hatást kelthet, ezért különösen óvatosan kell bánni vele.

Érdemes a feketét más színekkel együtt használni: világos, élénk színű bútorokkal variálni. Fehérrel kombinálva használhatjuk a mosókonyhában vagy a konyhában, illetve a dolgozószoba egyik falát is célszerű feketére festeni, ha kreativitásra vágyunk. Használj fekete kiegészítőket: képkeretet, vázákat, gyertyatartókat, fekete mintás párnákat.

A fekete a marketingben

A színek segítik az asszociációt, ezért egy-egy termék népszerűsítésekor fontosak a pontos pszichológiai ismeretek a színekről. Weboldal, szórólap, plakát, céglogó, csomagolás – a megfelelően kiválasztott színek fokozhatják az eladást.

A fekete a marketingesek, reklámszakemberek szerint rideg, kemény szín, mégis súlya, tartása van, és feketével kombinálva minden más szín nagyobb hangsúlyt, eleganciát kap.

Pirossal kombinálva szenvedélyt, fehérrel klasszikus eleganciát sugall, a rózsaszínt és a narancsot szigorúbbá teszi. Arannyal vagy ezüsttel együtt luxust és gazdagságot jelent.

Gyógyító színek

Azáltal, hogy a színek energiája befolyásolja az életünket, az érzelmeinket, képesek lehetünk arra is, hogy a színek által újra egyensúlyba hozzuk magunkat, és színesebben lássuk a világot.

Minden embernek van egy kedvenc színe, ami jótékonyan hat rá, de ha nem érezzük jól magunkat, akár több színt is befogadhatunk. Ha azt mondjuk, hogy nem szeretünk egy bizonyos színt, annak is ugyanolyan fontos jelentése van, mintha azt mondjuk, hogy melyik a kedvenc színünk.

A fekete az átélt csalódásokat, a fejlődés hiányát, az ürességet tükrözi az életünkben. Noha depresszív színnek számít, kreativitást hozhat az életünkbe, és képes a káoszból rendet teremteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást