Növelik a rák kockázatát a fekete műanyagok, egy új kutatás szerint

Növelik a rák kockázatát a fekete műanyagok, egy új kutatás szerint

Címlap / Otthon / Háztartás / Növelik a rák kockázatát a fekete műanyagok, egy új kutatás szerint

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Káros fekete műanyag a konyhában és a gyerekszobában

A Chemosphere tudományos folyóiratban nemrég ismertettek a kutatók egy új tanulmányt, melynek keretei között megállapították, hogy számos, újrahasznosított fekete műanyagból készült termék nagy mennyiségű égésgátló vegyi anyagot tartalmaz. Az összetevő az egészségre olyan szinten ártalmas lehet, hogy akár megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát is.

A kutatók rengeteg káros vegyületet tartalmazó eszközt találtak, kezdve a vendéglátóiparban használatos elvihető sushitálcáktól egészen a divatos gyöngy nyakláncokig, melyeket a gyerekek hordanak játékból. 

Az amerikai és holland kutatókból álló gárda kutatói úgy gondolják, a káros anyagok az újrahasznosítási folyamat során számos termékből felszabadulhattak. Például televíziókból, számítógépek burkolatából és egyéb elektronikai alkatrészekből, keveredve a fekete színű műanyag termékek anyagaival, szennyeződéseket generáltak az összetételükben. Megan Liu, a tanulmány vezetője szerint az újrahasznosítással sajnos óhatatlan, hogy egyes káros anyagok a háztartási termékekbe kerüljenek. 

Tara Winstead/pexels.com

A rák kockázatát növelő vegyszerek

A gyártók sok esetben brómozott és szerves foszfátos égésgátlókat adnak az egyes fekete termékhez, hogy megvédjék a fogyasztókat a tűzveszélytől. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ilyen káros vegyi anyagoknak való nagymértékű expozíció belerondíthat az endokrin rendszer működésébe és növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Ekképpen azoknak, akiknek a vérében magasabb számban található meg ezeknek az egészségre káros anyagoknak a mennyisége, drasztikusan megnő a kockázata a rák által történő elhalálozásnak. 

A tudósok azt feltételezik, hogy sokan – mint általános fogyasztók – nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora veszélynek vagyunk kitéve a haszontalan méreganyagok által. Megan Liu és csapata több, mint 200 fekete színű műanyag terméket vizsgált meg. Szerepeltek köztük konyhai eszközök, gyerekjátékok és hajba való kiegészítők is.

A gyerekjátékok miatt különösen aggódtunk, hiszen a kicsik sokáig játszhatnak egyes termékekkel, melyeket a szájukba is vehetnek, a nyáluk által pedig a káros égésgátló anyagok kimosódnak a termékekből, és bekerülnek a gyerekek szervezetébe”

– mondta el aggodalmait Megan Liu.

Sajnálatos eredmény, hogy a vizsgált és szóban forgó eszközök közel 85%-a tartalmazott egészségre gyakorolt káros hatású toxikus vegyületet. Az Európai Unió egy bizonyos mértékig engedélyezi ezeknek az anyagoknak a létét. A mért értékek viszont egyes termékekben 1200-szoros túllépést mutattak, ami hatalmas arány. 

Egyre nagyobb az aggodalom a műanyagok miatt

Akárhány forrást elolvasunk, egyre több aggodalomra adnak okot a témában elvégzett kutatások. Szinte minden nap előbukkannak olyan cikkek, melyek a műanyagokban előforduló veszélyes anyagokra hívják fel a figyelmünket. Volt olyan vizsgálódás például, ahol több, mint 150 rákkeltő anyagot véltek felfedezni egyes termékekben, melyeket egyértelműen a DNS károsodásához és a sejtek állapotának és szerkezetének megváltozásához tudtak kapcsolni. 

Szakértők szerint a tartós égésgátlók sok különböző helyre elkerülhetnek, hiszen újrahasznosítás során míg leégnek, a levegőbe jutnak, ha kidobjuk őket, akkor a hulladéktelepekre érnek, ha pedig a természet körforgásának részévé válnak, akkor a vadon élő állatok, illetve a tengerek élővilágát is veszélyeztetik.  Pozitív tendencia azonban, hogy egyre több kiskereskedő és márka alkalmaz nagyobb gyakorisággal biztonságos vegyi anyagokra vonatkozó irányelveket a piacon, ezzel pedig kiküszöbölhetik a káros hatású toxikus vegyületek elhagyását a kulcsfontosságú termékekből.

Nyitókép: Rachel Claire/pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!