Így tart ki a lehető legtovább a faragott és az egész sütőtök

Így tart ki a lehető legtovább a faragott és az egész sütőtök

Címlap / Otthon / Dekor / Így tart ki a lehető legtovább a faragott és az egész sütőtök

Ezekben a hetekben sokan döntünk úgy, hogy kifejezetten díszítési, faragási célra veszünk néhány sütőtököt, ami remek ötlet, hiszen elképesztően sokféleképpen dekorálhatjuk velük az otthonunkat. Ezeket a tököket tilos megenni, de ha vigyázunk rájuk, sokáig díszíthetik az otthonunkat. Mutatjuk, mit érdemes tudnod, hogy a lehető legtovább kitartsanak.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Ennyi ideig tarthat ki a sütőtök

Ha faragáshoz, díszítéshez szeretnél venni sütőtököt, a The Spruce szerint vásárlás időpontját úgy érdemes időzítened, hogy szobahőmérsékleten körülbelül egy hónapig, míg hűvös, sötét helyen tárolva 2-3 hónapig áll el. Egyes kisebb tökfajták megfelelő tárolás mellett viszont akár 6-12 hónapig is frissek maradhatnak. A faragott tökök viszont általában csak nagyjából 3-7 napig tartanak ki. A legjobb tehát, ha a tökfaragást közvetlenül Halloween előttre időzíted!

Így óvhatod a faragott sütőtököt

Ha kifaragod a sütőtököt, természetes módon felgyorsul a bomlási folyamata. Így ha azt szeretnéd, hogy igazán szép, jó állapotú faragott tökök díszítsék Halloween estéjén az otthonodat, akkor a The Spruce szerint az időzítés mellett néhány egyszerű trükköt is érdemes bevetni. Mint például a következőket:

  • Mosd meg a sütőtököt faragás előtt: ha a sütőtököt 10%-os fehérítős-vizes oldattal (gyerekektől szigorúan távol tartandó) leöblíted faragás előtt, az elpusztítja a tök húsán lévő mikrobákat és lelassítja a rothadást. 
  • Távolítsd el az összes pépet: a sütőtökpép vonzza a kártevőket. Amikor tököt faragsz, mindig kanalazz ki belőle annyi pépet, amennyit csak lehetséges!
  • Permetezd: ha bepermetezed a sütőtököt egy rész ecet és egy rész víz keverékével, vagy fehérítős sprayvel, az is segíthet, hogy tovább kitartson. Azt viszont soha ne feledd, hogy az ecetet és a fehérítőt nem szabad keverni, vagyis soha ne használd őket egyszerre!
  • Vigyél fel rá természetes tömítőanyagot: ha a sütőtököt áttörlöd olívaolajjal vagy kókuszolajjal, azzal elzárhatod a nedvességet a belsejében és a külsejében, így megakadályozva, hogy kiszáradjon. A legjobb eredmény érdekében először permetezd be a sütőtököt ecettel vagy fehérítővel, hagyd szabad levegőn megszáradni, majd vidd fel rá a kívánt olajat!
  • Tartsd hidegen: a sütőtök gyorsabban megromlik, ha felmelegszik, de a fagypont is pépessé teheti. Így a frissessége megőrzése érdekében ezekben a hetekben általában az az ideális, ha a szabadban, árnyékos helyen tárolod (mondjuk a verandán).
Ivan Samkov/pexels.com

Így tart ki tovább az egész sütőtök

Az egész sütőtök is tovább tart, ha hűvös, sötét helyen tárolod, illetve szintén fontos, hogy a fagytól is óvd! Általában a pince vagy a garázs ideális tárolóhely. Bármelyiket is választod, arra is figyelj, hogy a sütőtökök egy kicsit távolabb legyenek egymástól, hogy jól tudjon áramolni a levegő!

Ha te magad termesztettél tököt, akkor még arra is figyelj, hogy ne szedd le a szárát. Ez ugyanis segíthet távol tartani a baktériumokat és meghosszabbíthatja az élettartamát. A zúzódások és a törések elkerülése érdekében pedig bánj vele óvatosan és soha ne emeld meg a száránál fogva!

Ha mindezekre a dolgokra ügyelsz, akkor a faragott tök nemcsak Halloween estéjén, de az utána lévő pár napban is csodásan mutathat, az egész tök pedig kint a teraszon, a verandán vagy az erkélyen akár több hónapig is elállhat, és nagyszerűen feldobhatja az otthonodat.

Nyitókép: Monstera Production/pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!