Szerinted mi az igazán finom, minőségi pékáruk titka?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Roboz Eszter, a budapesti Babushka Kézműves Pékség tulajdonosa szerint a minőségi, tiszta alapanyagok, de abban is hisz, hogy nélkülözhetetlen a péksütemények szívvel-lélekkel, teljes odafigyeléssel való elkészítése. Mindezeket pedig olyan csodásan sikerült megvalósítania, hogy a péksége előtt gyakran nagy sorban állnak, majd örömmel távoznak az állandó és szezonális finomságokkal.
A sütés iránti szeretet már régi keletű volt
Hogy egy ilyen csodálatos pékség létrejöhessen, ahhoz természetesen a sütés szeretete is elengedhetetlen, ami Eszternél egyáltalán nem volt újkeletű. „Már kislány koromban szerettem sürögni-forogni a nagymamám szoknyája mellett a konyhában, mikor sütött. Amikor a szülői házból kiszállva önállósodtam, akkor pedig elkezdtem én is gyakran sütni-főzni. A konyha egy kikapcsolódási helyszín lett számomra, ahol a kreativitásomat is kiélhetem. A sütést komolyabban pedig gyes alatt kezdtem el, amikor jobban ráértem a szuper jól alvó kisbabám mellett.” – emlékszik vissza Eszter.
Hamar jöttek a pozitív visszajelzések
Sütni persze sokan szeretnek, de ahhoz, hogy egy sikeres üzlet legyen egy hobbiból, ennél jóval több kell, kezdve a sikerélményekkel és a pozitív visszajelzésekkel, Eszternél pedig mindkettő adott volt. Talán a kenyér mellett a kalács és a croissant volt az első, ami beindította a lelkesedésem. Majd az egyre jobban sikerült kenyereimre kezdett rákapni a család és az ismerősök, majd mikor már a bejárati ajtónk előtt heti kétszer sorban álltak a szomszédok, úgy döntöttünk, jó lenne ennek egy igazi műhely és boltocska”.
A kis faház, ami ma már a péksüteményektől varázslatos
Aki járt már a Babushka Pékségben, az tudja, hogy az épülete is egészen különleges, egy bájos faház, ehhez azonban Eszterék fantasztikus munkája és kitartása is kellett. „Sasadon lakunk és itt keresgéltünk helyszínt, mert szerettem volna, ha a környékbelieket gazdagíthatjuk igazi kenyérrel. Sokáig nézelődtünk a kerületben, mígnem egyszer a Sasadi útra kanyarodva megláttam egy omladozó, koszos faházat, amibe valahogy egyből beleszerettem és megláttam benne a lehetőséget. A férjem kicsit aggódott a hely mérete miatt, de támogatott mindenben. Nagyon sok munka volt, de megvalósítottuk az álmunkat és felépült egy új faház”.
Valóban minőségi termékek egy szerethető helyen
A finom péksütemények persze még mindig nem jelentenek biztosítékot arra, hogy egy pékség igazán jó legyen. A Babuskánál azonban minden adott: minőségi alapanyagok, gondos elkészítés, és kedves emberek, akik örülnek a betérő vásárlóknak. „Elhivatottak és alázatosak vagyunk a munkában. Fontos számunkra, hogy egészséges, adalékanyag mentes termékeket készítsünk a vásárlóinknak. A kenyereink kizárólag természetes kovásszal készülnek, hazai malmok lisztjeiből. Igyekszünk olyan munkahelyet teremteni, ahova szeretnek bejárni a kollégák nap, mint nap. Az tisztességes munkájukért pedig megbecsülést kapnak”.
Mindig változatos a kínálat
Ha minden eddig említett pozitívum még nem lenne elég, a Babushka vitathatatlan erőssége az is, hogy a klasszikus kedvencek mellett az évszakokhoz illő finomságokat is kínálnak. „A szezonális dolgok mindig kapósak. Most épp a bodzakrémes-epres és a spárgás péksütink. De állandó sláger nálunk a kalács, a kelt tésztás csigák, a babka, a focaccia és az örök kedvenc természetesen a kakaós csiga. Pár hónapja pedig heti 2x sütjük a bordeaux-i finomságot, a canelét, aminek szintén nagy rajongói tábora lett” – teszi hozzá Eszter.
Fotó: Roboz Eszter