„Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be

„Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be

Címlap / Életmód / Lélek / „Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be / 2. oldal

Szeretünk leskelődni

Most, amikor mindenki bezárkózott, és csak egy monitoron keresztül figyelhettük egymást és a világot, különösen hívogatóvá válhatott ez a fajta viselkedés. A GlobalWebIndex felmérése szerint 2020 júliusában 10,5 százalékkal nőtt a közösségi média használata, szemben 2019 júliusával. A nők mintegy 46 százaléka és a férfiak 41 százaléka mondta azt, hogy több időt töltött a közösségi médiában a világjárvány alatt.

És míg a „gyűlölet-követés” a digitális korban viszonylag új jelenség, az igény, hogy olyanok életén szörnyülködjünk, akikkel korábban akár sosem találkoztunk, jóval megelőzte a közösségi médiát – magyarázza Dr. Martin Farr, a Newcastle Egyetem kortárs brit történelmének vezető oktatója.

„Az újságok, aztán a rádió, azután a televízió, az internet lehetővé tette, hogy az ember valamilyen kapcsolatban álljon egy másik személlyel, akit nem ismer, és soha nem is találkozott vele.”

Dr. Farr szerint az a különbség, hogy most sokkal kevesebb erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az emberek gyűlöletüket egyénekre irányítsák. Nem kell többé kimenned az üzletekbe, és pletykamagazint vásárolnod ahhoz, hogy többet megtudj valakiről, akit ki nem állhatsz.

Ezt egyszerűen megteheted akkor is, ha csak felveszed a telefonod.

„A 21. században csendben figyelhetjük az embereket, akiket imádunk utálni. Titokban örülhetünk minden olyan eseménynek, ami számukra kedvezőtlenül alakul, bármiféle következmény nélkül. Ettől pedig a ‘gyűlölet-követés’ egy nagyon kívánatos és nagyon egyszerű stresszlevezetővé vált” – teszi hozzá a professzor.

A kutató ugyanakkor hozzáteszi: a „gyűlölet-követés” nagyon emberi, és bizonyos keretek között normális emberi viselkedés is. Baker pedig hozzáfűzi: különbség van aközött, hogy valaki rápillant valakinek az oldalára, fintorog egy kicsit, majd megy tovább a napjával és a saját életével foglalkozik, vagy az egész napját azzal tölti, hogy a közösségi média oldalait görgeti, és helyet keres, ahol kiadhatja az érzelmeit.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást