Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

A vágódeszka alap kelléke a konyhai tevékenységeknek, hiszen gyakorlatilag mindent ezen vágunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusút használunk, ahogyan az sem, hogy hogyan tisztítjuk meg. Az ételek egészséges és tiszta elkészítéséhez, majd felszolgálásukhoz van néhány alapszabály, amit a vágódeszka tisztításnál be kell tartanunk.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Milyen anyagból legyen a vágódeszka?

Régebben részemről ez kényelem kérdése volt, pedig nem kellett volna, hogy így legyen. Akkoriban jobban szerettem a műanyag vágódeszkákat, mert egyszerűbb volt őket elmosni, és a mosogatógép is jóban volt velük. Sok negatívat olvastam azonban róluk, ugyanis nem egy kutatás alátámasztotta, hogy olyan káros műanyag részecskéket szivárogtathatnak az élelmiszerekbe – azáltal, hogy érintkeznek vágás közben velük, – melyek az emberi egészségre és a hormonrendszer megfelelő működésére negatív hatással vannak. 

Az EDC-k (hormonháztartást megborító káros és veszélyes vegyi anyagok) ugyanis az endokrin rendszerre gyakorolt negatív hatásuk által zavarhatják hormonjaink megfelelő működését.

Ezek az anyagok megtalálhatók a mindennap alkalmazott és használt termékekben, a különböző kozmetikumok és élelmiszerek csomagolásain. A levegőbe, a bőrbe, a vízbe beivódva átjutnak az emberi szervezetbe és jelentős egészségügyi kérdéseket vethetnek fel pl. nőknél termékenységi gondokat, férfiaknál a spermák minőségével kapcsolatos problémákat okozhatnak.

Így hát, ezeket elolvasva úgy döntöttem, hogy bár már van két gyermekem és nem tervezek többet, és valószínűleg nem fog életveszélyesen megbetegíteni és rám támadni egy műanyag vágódeszka, de ha ezzel is támogathatom jómagam és családom egészségét, inkább miért ne a fa változatot válasszam?

Alena Leonova/istockphoto.com

Milyen gyakran és hogyan tisztítsuk a fa vágódeszkát?

A vágó alkalmatosságot minden egyes használat után el kell mosnunk, sőt, havonta legalább egy alkalommal ajánlott lefertőtleníteni. Ha mosogatunk, egyszerű mosogatószert használjunk, melyet a szivacsra juttatva körkörös mozdulatokkal könnyedén megtisztíthatjuk a deszkánkat. A mezei mosogatószer a hús eltávolítására is kiválóan alkalmas.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!