Kikapcsolódás / Szórakozás

Ezzel a betűvel egyetlen országnak sem kezdődik a neve: melyik az?

Ezzel a betűvel egyetlen országnak sem kezdődik a neve: melyik az?

Egy helyes megfejtés van, de több tippel is közel jársz

Oké, legyünk kicsit rugalmasak, hiszen a magyar ABC-ben azért vannak eléggé speciális karakterek, elég például az Ő-re gondolni, ezekkel nyilván nem kezdődik egyetlen ország neve sem, éppen ezért például a már fent említett játék során is É helyett el szokták fogadni az E-t is, Ü helyett az U-t, és így tovább. (Bár egyébként É-vel és Ü-vel kezdődő országok is vannak, legalábbis, ha a magyar megnevezésüket használjuk, például Észtország és Üzbegisztán.)

Ám ha a 26 betűs angol ABC-t vesszük, akkor is lesz olyan betű, amivel egyetlen ország neve sem kezdődik. Felkészültél? Dobpergés! A helyes válasz: X!

Ha a te tipped a W volt, azzal is közel jártál a megfejtéshez, mert az egyetlen olyan állam neve, ami W-vel kezdődik, az Wales, ám Wales valójában egy nagyobb, úgynevezett szuverén állam, az Egyesül Királyság része – önállóan nem is szerepel az ENSZ tagállamainak listáján –, így tulajdonképpen ez a megoldás is elfogadható, ha nem is olyan megtámadhatatlan, mint az X. Hasonló a helyzet a Q és az Y betűkkel, ugyanis kizárólag Qatar és Yemen neve kezdődik így, ezeket viszont a magyar helyesírás szerint Katarnak és Jemennek kell írni.

Az Y-J felállás érvényes volt az egykori Jugoszláviára is, amit angolul Yugoslavia-nak írtak, de ez az ország ma már nem létezik, így eleve kérdés, hogy el lehet-e fogadni megfejtésként.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Avatar
    Csillagvirág
    2021.03.02., 22:25

    Az X volt az első gondolatom. Bejött.

    Válasz

Írj egy hozzászólást