A halálunk előtt pontosan ezt érezzük: a kémikusok elmesélik

A halálunk előtt pontosan ezt érezzük: a kémikusok elmesélik

Címlap / Életmód / Lélek / A halálunk előtt pontosan ezt érezzük: a kémikusok elmesélik

Tényleg olyan, mint a filmekben

Az Amerikai Kémikusok Társasága szerint, amikor azt látjuk egy horrorfilmben, hogy valakit egy baltás gyilkos üldöz, tulajdonképpen hasonló érzéseink támadnak, mint amiket akkor éreznénk, ha minket üldöznének. 

Az agyunkban tehát ugyanazok a folyamatok zajlanak le, persze sokkal kevésbé intenzíven. A félelem érzése azonban ilyenkor is megjelenik, ami azért fontos, mert képessé tesz minket, hogy a várható helyzetnek megfelelően reagáljunk, azaz, például elfussunk, ha komolyabb veszélyt észlelünk. A félelem egyúttal az adrenalin termelését is ösztönzi, megemeli a szívverésedet, és kiélesíti az érzékeidet: a látást, a hallást, a szaglást, de akár a hőérzetet is.

A félelemnek egy bizonyos szintje azonban éppen ellenkezőleg hat: leblokkolja a reakcióidat. Ennek evolúciós szempontból valószínűleg az a jelentősége, hogy segítsen észrevétlennek maradni a ragadozók előtt, hasonlóan, mint amikor bizonyos állatok halottnak tettetik magukat. 

Ha a közvetlen veszély elhárul, vagyis például egérutat nyersz, a következő fizikai reakció a sikítás lesz: ezt ösztönösen teszed, és mások is ösztönösen dekódolják. 

„A sikítás hangját az agy egy egészen más területen dolgozza fel, mint ahol a beszédet szokta” – magyarázzák a szakértők. 

„A sikítás a fülből az agy egy bizonyos részébe kerül, amit amygdalának hívnak, ez az agy vészhelyzet-központja. Tulajdonképpen az, aki sikít, megpróbálja a saját kémiai agyi állapotát a te agyadba juttatni azzal, hogy ezt a vészhelyzet-központot stimulálja.”

A sérüléstől a halál utánig

“Ha bekövetkezik a végzetes sérülés, nagy valószínűséggel komoly fájdalmat érzel.” – teszik hozzá a tudósok a nyilvánvaló részletet, amihez talán még nem kell kémikusi diploma. A neuronok üzenetet küldenek az agynak: tegyen meg bármit, hogy a fájdalmat megállítsa.

Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint a klinikai halál beállta után az agy még tovább dolgozik. Ez egyfajta túlfeszülés eredménye, az utolsó energiák felhasználása, hiszen ezen a ponton nincs értelme tovább raktározni őket, így az agy végső kísérletet tesz a megmenekülésre, külső segítség nélkül azonban erre már nem sok esély marad.

Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy ez a túlfeszített agyi működés lehet egyfajta magyarázata a testen kívüli élménynek, amit sokan akkor tapasztalnak, amikor a klinikai halál állapotából kerülnek vissza. Számos elmélet született arról is, hogy az agyunk végjátéka után a tudatunk elhagyja testünket és más dimenziókban létezik tovább. Ezt támasztják alá a halálközeli élményeket átélt emberek történetei is, akik „látták” önmagukat és környezetüket felülről, illetve érzékelték az emberek gondolatait tértől és időtől függetlenül.

Ha a test nem kap segítséget, a klinikai halál utáni következő lépcső a biológiai halál. És azt, hogy ez után mi következik, egyelőre csak a halálközeli élményeket átélők talán mégis…

Talán érdekelhet: A leghitelesebb könyvek a halálközeli élményekről

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

13 hozzászólás

 • ramipali
  2020.10.27., 14:37

  Te már biztosan tapasztaltad,hogy tudod.

  Válasz
 • windirex
  2021.01.06., 09:16

  hülyeség , ha súlyos sérülésed van lehet ,hogy észre se veszed onnan tudom ,hogy ea kezemben robbant fel a lőszer semmit nem éreztem ,csak később igen akkor aztán rendesen hasogatott.

  Válasz
 • Kiss Sándor
  2021.01.06., 10:19

  Már átélted?
  Szar lehet neked.

  Válasz
 • Gakka
  2021.04.04., 23:20

  “Ennek evolúciós szempontból valószínűleg az a jelentősége” – mármint annak, aki a majomtól származik. Nézzük, mit mondanak más tudósok: http://teremtestudomany.hu/

  Válasz
 • benő
  2021.04.04., 23:37

  Egy újabb cikk, ami nem szól semmiről.
  Gratulálok!

  Válasz
 • Háry László
  2021.04.05., 05:48

  Kedves Margit! Tudom: a sajtóban önmagunkat és bármit el kell adnunk, még ha az anyagnak súlya sincs! Hajdan a “szovjet tudósok” volt az ehhez vezető varázsszó. Manapság a “brit, vagy amerikai” kutatók. Bővebb forráscím nélkül. No, de semmi baj: mint a hajdani “Népboltban”?: bekalkuláljuk a mindennapos átverést…

  Válasz
  • Istvánné Szücs
   2022.06.19., 12:15

   Nem csak a hajdani Népboltban, most is átvernek bennünket, legalább is megpróbálják.Utálom a közeli multi boltját, de nem tudok messzire menni, gyakran ez is gondot okoz. Volt olyan vásárlásom, hogy ha nem szólok, 800 ft-al csapnak be. Azt pedig nagyon utálják ha szólok. Pedig én mindig szólok.Nincs annyi nyugdíjam, hogy én pótoljam a jövedelmüket.

   Válasz
 • ramipali
  2021.04.05., 10:42

  Te Jó Isten!
  Még itt tartasz?
  Nincs újabb baromságod?
  Hülye seggfej vagy!

  Válasz
 • Kiss Sándor
  2021.06.18., 18:08

  Nem unjátok még ezt a szar cikket felrakni?
  Lopjatok már mást is!

  Válasz
 • Darvas Láazló
  2022.06.19., 11:38

  én megtapasztaltam, egy autobalesetet követően…- valóban a FÉNY az ALAGÚT VÉGÉN!!! – és kívülről láttam önmagamat -LEHET elhinni, vagy tagadni, DE MINDENKÉPPEN TAPASZTALAT szükséges … -a GHOST c. film jó iránymutató lehet…-az ALKOTÓK tudhattak valamit… => NEM igazán kívánom a JÓSZÁNDÉKÚ EMBEREKNEK!!! -> a FÉRGESE MEG HADD HULLJON!!!

  Válasz
 • Darvas Láazló
  2022.06.19., 11:39

  DARVAS LÁAZLÓ
  én megtapasztaltam, egy autobalesetet követően…- valóban a FÉNY az ALAGÚT VÉGÉN!!! – és kívülről láttam önmagamat -LEHET elhinni, vagy tagadni, DE MINDENKÉPPEN TAPASZTALAT szükséges … -a GHOST c. film jó iránymutató lehet…-az ALKOTÓK tudhattak valamit… => NEM igazán kívánom a JÓSZÁNDÉKÚ EMBEREKNEK!!! -> a FÉRGESE MEG HADD HULLJON!!

  Válasz
 • Darvas Láazló
  2022.06.19., 11:43

  jó, hogy tudtok olvasni!!! -valóban elküldtem korábban, DE minden okkal-ürüggyel VISSZATARTOTTÁTOK!!! -avagy a KUBATOV LISTA feltöltése, pontosítása az IRÁNYADÓ???

  Válasz
 • Darvas Láazló
  2022.06.19., 11:43

  szarjatok sündisznót!!!

  Válasz

Írj egy hozzászólást