A datolya a kelet igazi aranya, de szerencsére nem csak a távoli országokban, hanem itthon is érezhetjük zamatos ízét és élvezhetjük jótékony hatásait.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Sokan félnek tőle, mondván, hogy magas a cukortartalma és sok benne a szénhidrát, de aggodalomra szerencsére semmi ok!
Mi a helyzet a számokkal?
A datolyák sem egyformák, több fajtájuk létezik, ráadásul különbség van az aszalt és a friss datolya között is. Mindenképpen azt javasoljuk neked, hogy friss datolyát vegyél, mert ezeknek a finomságoknak a nyomukban sem érnek az aszalt változatok, továbbá nem tartalmaznak hozzáadott cukrot sem. Előbbire jó példa a Medjool, vagy éppen a Black Pearl datolya, amiket ugyan kicsit nehezebb beszerezni, de sokszor a kilóáruk jóval kedvezőbb az aszalt változatoknál. Ezeknek a lédús finomságok 100 grammonként csak kb. 270 kalóriát tartalmaznak, ami éppen a fele egy ugyanekkora tábla csokinak.
100 gramm datolya átlagosan 2,5 g fehérjét, 75 gramm szénhidrátot és 0,4 gramm zsírt tartalmaz. Igen, a szénhidráttartalma tényleg magas, viszont a zsírtartalma kiugróan alacsony. Ez azt jelenti, hogy ha a datolyát magában fogyasztod, vagy az adott napszakban ügyelsz rá, hogy ne egyél magas zsírtartalmú ételt, akkor teljesen büntetlenül nassolhatsz belőle.
Ennek az az oka, hogy a szénhidrát csak akkor fejti ki hizlaló hatását, ha zsírokban gazdag ételeket eszel. Viszont, ha csökkented a bevitt zsír mennyiségét, akkor növelheted a szénhidrátfogyasztásodat, és olyan finomságokból is bátran falatozhatsz, mint ezek a lédús datolyák.
A cikk folytatódik, lapozz!