A grillezés az egyik legkedveltebb nyári szabadidős tevékenység, de ez még nem jelenti azt, hogy a hűvösebb napok beköszöntével le kellene mondanod róla. Ha éppen nem esik az eső vagy fúj a szél, és vastag kabátot sem kell felvenned, nyugodtan grillezhetsz az őszi hónapban is, és az olyan finomságok mellett, mint a hamburgerhús, a csirkemell szeletek és a szalonna, salátával is nyugodtan megpakolhatod a grillsütőt.
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek
Virslit, kukoricát, csirkecombot és hasonlóan népszerű finomságokat szinte mindenki tud grillezni, a saláta ilyen módon való elkészítése azonban már nem ilyen egyértelmű. De tény, hogy ott a helye a grillsütőn, hiszen kifejezetten egészséges, vitaminokban gazdag, és kitűnő kísérője a többi grillételnek. Bár ez a technika sokak számára újdonság lehet, könnyen elsajátítható, és ki tudja, talán a kedvenc grillezett fogásod lesz. Ehhez azonban ismerned kell néhány trükköt.
1. Szerezz be egy friss fejes salátát
A jó grillezett saláta azzal kezdődik, ha a termelői piacon, a zöldségesnél vagy az egyik élelmiszerboltban beszerzel egy szép fejes salátát. A nagyszerű grillezett saláta alapját ugyanis a megfelelően kiválasztott fejes saláta adja. Ha kell, akkor válogasd át alaposan a salátákat, de mindenképpen olyat válassz, ami szoros, vastag levélrétegekkel rendelkezik. Erre azért van szükség, hogy a saláta ellenálljon az erős hőnek. Természetesen többféle saláta közül is válogathatsz, de fontos, hogy tényleg sűrűek legyenek a levelei.
2. Melegítsd fel a grillsütőt
Akár salátáról, akár steakről van szó, ügyelj arra, hogy amikor sütni kezded, forró legyen a grillrács. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy igazán finom, grillen sült ízvilágot kapj. Ha meg akarod könnyíteni a dolgod, vess be egy grillgyújtó kéményt is, ami a felére is csökkentheti a begyújtási időt. Ami szintén fontos, hogy miután a grillsütőre helyezted a salátát, csak az egyik oldalát süsd meg. Ez megakadályozza, hogy fonnyadt péppé változzon, miközben a grillezett íz remekül jelen lesz.
3. Sózd meg a salátát
Akár salátát, akár más típusú zöldséget grillezel, a sütés előtti sózás elengedhetetlen a maximális íz és állag elérése érdekében. Ha például szereted a cukkinit, akkor tudod, hogy milyen jó állaga van salátákhoz, szendvicsekhez vagy grillezni, de ha nem szeleteled fel és sózod be legalább egy órával a sütés előtt, nem lesz olyan igazán finom íze. A sózás ráadásul abban is segít, hogy kellőképpen megpuhuljon a saláta, de közben a ropogósságát se veszítse el teljesen. A cukkinival ellentétben viszont közvetlenül sütés előtt is ráérsz megsózni.
Mit érdemes még grillezned?
Ha a saláta mellett más nem szokványos grillételeket is kipróbálnál, akkor számos lehetőség közül válogathatsz. Míg a különféle grillezett húsok és sajtok inkább ebédhez vagy vacsorához passzolnak, addig például egy nagy kosár gyümölcsből szemezgetve a reggelidbe édes grillezett finomságokat is varázsolhatsz. Dobj például néhány szelet ananászt, őszibarackot vagy más csonthéjas gyümölcsöt a grillre. Tökéletes, gazdag reggelit készíthetsz gyakorlatilag néhány perc alatt, ha a gyümölcsöket meggrillezed, majd görög joghurttal, granolával és néhány csepp mézzel tálalod.
Ezek a gyümölcsök természetesen olyan, hagyományosan nem grillen elkészített ételekbe is tökéletesen passzolnak, mint az ananászos vagy az őszibarackos csirke. Ilyen esetekben egyúttal a húst is megsütheted grillen, amikor pedig már szinte teljesen elkészült, sajtot is pillanatok alatt olvaszthatsz az ínycsiklandó grillezett finomságokra. Ami pedig a desszerteket illeti, szinte bármelyik grillen sült gyümölcs mézzel és tejszínhabban tökéletes édes befejezése lehet egy étkezésnek.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!