Az édesburgonya a clean eating – tiszta étkezés – követőinek egyik kedvenc zöldsége, mely önmagában és köretként is finom fogás. Cikkünkből megtudhatod, miért is ennyire népszerű, és néhány könnyen elkészíthető, szuper receptet is mutatunk.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 A sütőtök testvére
Az utóbbi években a reform konyha egyik sztárja lett az édesburgonya, mely csak külsejében hajaz a sima krumplira, íze inkább a sütőtökéhez hasonlít.
Bár energiatartalma nem marad el névrokonáétól (86 kalória van 100 grammban), mégis könnyen beilleszthető akár egy súlycsökkentő diétába is, hiszen rengeteg az emberi szervezetre előnyös tulajdonsággal bír. Komplex szénhidrát, mely hosszú időre teltségérzetet biztosít, A-, C- és E-vitamint tartalmaz, antioxidáns hatású, magas a rosttartalma, ugyanakkor alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Az édesburgonya felhasználási lehetőségének palettája igencsak széles, főételt, köretet vagy akár nassolnivalót is készíthetsz belőle, lapozz tovább, hogy lásd, hogyan.
Reszeld le az édesburgonyát nagylyukú reszelőn, majd keverd össze a felvert tojásokkal. Add hozzá a préselt fokhagymát és az útifűmaghéjat is, sózd, borsozd. Hagyd egy kicsit állni, közben serpenyőben forrósítsd fel a kókuszolajat, a masszából pedig formálj kanál segítségével kis pogácsákat, és mintha csak fasírtot csinálnál, süsd át alaposan mindkét oldalukat. Köretként, vagy joghurttal mártogatósként is nagyon finom.
Az édesburgonyát vágd fel nagyon vékony szeletekre, majd sorakoztasd fel őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórd meg őket a fűszerekkel. Előmelegített sütőben addig süsd, míg meg nem barnulnak kissé az édesburgonyák, majd miután kivetted a tepsit, locsold meg olíva olajjal.
Várd meg, amíg kihűl, és már ropogtathatod is, remek alternatíva a cseppet sem egészséges bolti chips helyett.
Az édesburgonyákat vágd hosszában félbe, majd villával szurkáld meg a közepüket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon süsd kb. fél órát. Ha ez megvan, vedd ki a sütőből, majd miután kicsit elhűlt, kanállal vájd ki az édesburgonyák húsát úgy, hogy azért maradjon a szélein is, és keverd össze a tejföllel. Add hozzá a préselt fokhagymát és a felkockázott fetasajtot is, ízesítsd a fűszerekkel, majd töltsd meg a masszával az édesburgonyákat. Ha melegen szeretnéd fogyasztani, tedd még vissza 5-10 percre a sütőbe.
- 3-4 édesburgonya
- 6 tojás
- egy pohár görög joghurt
- 150 g csirkemell sonka
- 100 g mozzarella
- egy evőkanál kókuszolaj
- só
Recept:
Az édesburgonyát hámozd meg (ugyanúgy, mint a hagyományos krumplit), majd karikázd fel, és párolóedényben sós víz felett párold meg, közben pedig főzd meg a tojásokat. Ha ez megvan, a kókuszolajjal kenj ki egy hőálló tálat, és mintha csak hagyományos rakott krumplit készítenél, kezd el rétegezni a hozzávalókat: édesburgonya, tojás, csirkemell sonka sorrendben, a teteje édesburgonya legyen, amelyre kend rá a tejföld és a mozzarellát is pakold rá. Az eredetinél sokkal kalóriaszegényebb és egészségesebb, ám nem kevésbé ízletes fogás lesz az eredmény.