Szórakozás / Otthon

Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, amikor megszülettél

Az óvónénik már nem lepődnek meg a Noeleken és Jázminokon, de szinte egyáltalán nem találkoznak Erzsébetekkel vagy Gézákkal. Hogy a névdivat változik, egyes nevek háttérbe szorulnak, majd újra a listák élére kerülnek, teljesen természetes dolog. De tudod, hogy a te neved mennyire volt gyakori akkoriban, mikor születtél, és vajon később is gyakori volt-e? A magyarnevek.hu statisztikáiban utánanéztünk kicsit a dolgoknak.

1955-64

Ebben az időszakban a legtöbb kisfiú a László, István, József, János vagy Sándor nevet kapta, így nem véletlen, hogy ezek a nevek ma is gyakorinak számítanak, még ha az újszülöttek körében ma már szinte egyáltalán nem is lehet találkozni ezekkel a nevekkel.

A kislányok legtöbbször a Mária, Erzsébet, Éva, Katalin vagy Ilona nevet kapták, melyek közül egyedül a becézett formájú Kata az, ami napjainkban is népszerű választás.

Érdekes módon ekkoriban is hetedik helyen szerepelt az Anna, ami akár ebben a formában, akár becézett változataiban az elmúlt években is a népszerűségi lista élén állt.

 

1965-74

A következő évtizedben a fiúnevek körében a népszerűségi listát továbbra is a László vezeti, de történt azért némi változás, hiszen a kis Lacikák mellett az újszülött osztályokon ekkor már leggyakrabban Zoltánok, Istvánok, Attilák és Józsefek sorakoztak.

A kislányok körében berobbant az Andrea név, és olyannyira népszerű lett, hogy ebben az időben a legtöbb kislány ezt a nevet kapta, de az Éva, Katalin, Ildikó is népszerű maradt, a Mária viszont visszacsúszott az ötödik helyre, az Anna pedig már a 22.volt.

Olvastad már?  5 étel, ami furcsa dolgokat vált ki a testedből

 

1975-84

Az előző évtizedben elterjedt Zoltán ekkor úgy megtáltosodott, hogy az addig egyeduralkodó Lászlót is kiszorította, és az első helyre került. A második leggyakoribb névválasztás az ebben az időszakban születetteknek a Gábor volt, a László csak a harmadik, míg a negyedik és ötödik helyen az Attila és a Péter állt.

A lányoknál komoly változások történtek, megjelentek a „modernebb” nevek, és nagyon gyorsan népszerűek is lettek: a leggyakoribb választás még mindig az Andrea volt, ezt követte a Krisztina, a Katalin, a Mónika és a Szilvia, hatodik helyre pedig már az Anita is bekerült.

Annak oka, hogy a lánynevek divatja gyorsabban változik, részben az is lehet, hogy jellemzően az apukák jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy fiú csemetéjük a nevüket örökölje, míg a statisztikák szerint az anyák körében kevesebben ragaszkodnak ehhez, és szívesebben választanak modern, divatos nevet a lányuknak.

 

1985-94

A következő időszakban a fiú nevek körében is változás állt be, mintha ekkor az apukák is szívesebben adtak volna modern nevet a gyerkőcöknek.

A László ugyan továbbra is az élbolyban van, de már az 5.helyre került, az első helyen a Tamás áll, majd azt a Gábor, Péter és Zoltán követi.

A lányok körében hirtelen megjelenik, és rögtön az első helyre ugrik az Alexandra név, a régi nevek közül egyedül a Katalin marad népszerű, továbbra is a negyedik helyen áll.

A második leggyakoribb név a szintén újdonságnak számító Nikolett, a harmadik az Anita, az ötödik pedig a Krisztina lett, az Andrea leszorult a hatodik helyre.

Olvastad már?  Hamarosan gyermeked születik? 10 különleges névötlet, amit az elmúlt pár évben engedélyeztek Magyarországon

 

1995-1999

Az évezred utolsó öt évében nagy változás zajlik a fiúnevek között is, egészen új nevek kerülnek az első ötbe, és rögtön a lista élére is: ebben az időszakban a legtöbb kisfiú a Dávid nevet kapja, őket követik a Bencék, a Dánielek, a Tamások és a Máték.

A lányok körében a a legnépszerűbb most a Vivien, második helyen a Viktória áll, és a korábbi listavezető Alexandra csak a harmadik helyre jutott.

Bekerül viszont negyedik helyre az Anna, hogy megkezdje a következő évtizedekre elhúzódó diadalmenetét, az ötödik helyre pedig a Fanni kerül.

 

2000-2005-ig

A 2000-ben született gyerekek körében a legnépszerűbb nevek a Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás, valamint a Viktória, Vivien, Anna, Alexandra és Fanni voltak. 2001-ben a legtöbb kisfiú a Bence nevet kapta, őket követték továbbra is a Dánielek, Dávidok, Máték és Tamások, míg a lányoknál a Viktória, Anna, Fanni, Vivien és Eszter lettek a kedvencek.

2002-ben a fiúknál semmi változás, a lányoknál a Viktória, Anna, Vivien, Fanni, Réka lesz a sorrend. 2003-ban a fiúk élmezőnye továbbra is változatlan, de az ötödik helyre Tamás helyett Péter kerül, a lányoknál első helyre ér az Anna, majd a Viktória, Vivien, Fanni, Réka követi.

2004-ben a fiúknál Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, lányoknál Anna, Viktória, Réka, Vivien Zsófia a sorrend, 2005-ben a legtöbb kisfiú a Bence, Máté, Levente, Dániel, Dávid nevet, a kislányok pedig az Anna, Réka, Viktória, Zsófia és Dorina nevet kapják.