Ezek minden idők legnépszerűbb fejtörői: Hányat tudsz megoldani?

Ezek minden idők legnépszerűbb fejtörői: Hányat tudsz megoldani?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezek minden idők legnépszerűbb fejtörői: Hányat tudsz megoldani? / 3. oldal

A sakktábla és a búzaszemek

A legenda szerint élt egyszer Indiában egy király, aki belebetegedett az unalomba. Ekkor járult elé egy bölcs Sessa ebn Daher és bemutatott neki egy táblajátékot, amit feltalált: a sakkor. A királyt lenyűgözte a játék, és meghagyta a bölcsnek, hogy kérjen jutalmat, bármit.

A bölcs azt kérte a királytól, hogy a sakktábla első mezőjére tegyen egy szem búzát. A másodikra kettőt, a harmadikra négyet, a negyedikre nyolcat, és így tovább, mindig kétszer annyit, mint amennyi az előző mezőn volt, és végül adja neki ezeket a búzaszemeket.

A király először túl szerénynek találta a kérést – aztán kiderült, hogy nem tudja teljesíteni. Miért?

Sakktáblás fejtörő feladvány
IrinaBeloklyova/istockphoto.com

A megoldás:

A kettő hatványaival, majd ezek összeadásával kiszámolható a búzaszemek száma, ami egészen pontosan 18 trillió 446 billiárd 744 billió 73 milliárd 709 millió 551 ezer 615, vagyis egy húsz számjegyből álló hatalmas szám. Ennyi búza nemhogy az egész királyságban nem volt, de számítások szerint az emberiség teljes történelme során összesen sem termelt ennyi gabonát. Ha egyenként 12 tonna teherbírású, 12 méter hosszú vagonokba pakolnánk ezt a búzamennyiséget, olyan hosszú vonatot kapnánk, mint amennyi a Föld-Hold távolságnak az 1825-szerese.

Oldalak: 1 2 3 4 5

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást