Te is jártál már úgy, hogy vettél egy látszólag finom és tartalmas süteményt, de amikor megkóstoltad, kiderült, hogy alig van benne töltelék, és az íze sem az igazi? Valóban jó és szép süteményeket beszerezni vagy akár otthon készíteni sajnos több szempontból is nagy kihívás lehet.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Egy fiatal hölgy, Gömöry Emese azonban éppen ebbe szeretett bele, mostanra pedig már férjével, Kőszegi Attilával együtt vezetnek egy fantasztikus vállalkozást, az ExtraMÁKOS®-t, amely igazán ízletes, szemet gyönyörködtető, főként nem mindennapi mákos süteményekkel jár élen a magyar kézműves cukrászatban.
Honnan ered a sütés iránti szereteted?
Úgy gondolom, a süteménysütés alapja a türelem, ha nincs rá időnk, ne is kezdjünk bele. A szép és finom süteményhez minőségi alapanyagok, elegendő ráfordított idő, kézügyesség és kreativitás kell. S aki készített már bejglit, tudja, hogy valami huncut csoda kell ahhoz, hogy ne repedjen meg. Ha nem a mákos, akkor a diós, de előbb-utóbb valamelyik biztosan megreped.
Mintha égi játék lenne és nem lehetne irányítani. Minél több tölteléket használunk, annál nagyobb az esélye, hogy kireped, és minél pirosabbra szeretnénk sütni, annál könnyebben kiszáradhat a tészta. Na de hogyan készülhet úgy a bejgli bőséges töltelékkel, hogy szép és csinos maradjon, pirosra süljön a teteje, és ne repedjen ki? Ebbe a kihívásba szerettem én bele.
Mi adta az ötletet a vállalkozásotok elindításához?
A legtöbb cukrászda maximum 50% töltelékkel készíti a bejgliket, 400-500 g súllyal, s ezt a súlyt jórészt sok-sok cukorral és mák- és/vagy diópótlóval éri el. Vagyis a legtöbb esetben nem 100%-ban mákkal vagy dióbéllel készülnek a termékek. A mákhoz vagy dióhoz szezámmagot, zsemlemorzsát, búzadarát, lekvárt vagy egyéb pótlókat kevernek, ennek bizonyára gazdasági okai vannak.
Aztán…, vagy túl édes volt egy bejgli, vagy nem volt benne töltelék. Mi egy igazán magas minőségű termékcsaládot kínálunk a vásárlóinknak, kb. 70% töltelékkel. Aki szereti a „kevés tészta sok töltelék” arányt, az nálunk jó helyen jár. Darabra értékesítjük a termékeket, van is súlya a sok töltelék miatt, 650g-750g, de van, amikor 800g-os is tud lenni, attól függően, milyen ízesítésű. Általában felkiáltanak, amikor kézbe veszik: „ebben van anyag!”
Miért döntöttetek úgy, hogy éppen a mákos süteményekre helyezitek a fő hangsúlyt?
A mák mindenki kedvence. Egyedi ízvilága és jótékony hatása páratlan, tele van kalciummal, sok más ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, béltisztító, de emellett még rendkívül sok jótékony hatással bír. Ki ne szeretne egy ilyen értékes alapanyaggal dolgozni? A mák élelmiszerként való felhasználása a Kárpát medencében tradíció és évszázados múltra tekint vissza.
Cukrászműhelyünkben mákos bejgliket és süteményeket készítettünk először, igazi mákkal, minimális cukorral, tisztelve a mák egyedi fenséges ízét. Vásárlóink egyből beleszerettek, ők kezdtek minket „extramákosnak” hívni, így született meg az ExtraMÁKOS® cukrász manufaktúra.
Milyen kihívásokkal kellett szembenéznetek kezdő vállalkozóként?
A magas és állandó minőségű alapanyag beszerzése volt a legnagyobb kihívás. Ha találtunk is egy megfelelő alapanyagot, egy idő után vagy nem volt elérhető vagy minőségileg kifogásolható volt. Emiatt a munkásságunk elején sok kellemetlenségünk volt, hiába tettük szorgalmasan a dolgunkat, ha az alapanyag nem felelt meg a saját minőségi követelményeiknek. Szerencsére ez mára megoldódott, a legtöbb hozzávalót mi készítjük, ezáltal a termékeink minősége kontrollált.
Szerintetek mi a titka annak, hogy egy sütemény igazán finom és emlékezetes legyen?
A megfelelő receptúra, a standard minőség és a folyamatos belső minőségellenőrzés. A visszajelzések alapján ellenőrizhetjük a munkánkat és tökéletesíthetjük a termékek minőségét. Illetve azt is fontosnak tartjuk, hogy frissek legyenek, amit mi a legkönnyebben úgy tudunk biztosítani, hogy a termékeink mindig rendelésre készülnek.
A kínálatotokban több reform, például diétás, illetve tej- és tojásfehérje mentes opcióval is találkoztam. Miért éreztétek fontosnak, hogy ilyen termékeitek is legyenek?
Szeretnénk mindenki kedvében járni a lehetőségeinkhez mérten. Mindegyik termékhez növényi zsiradékot használunk. A teljes kiőrlésű termékcsalád létjogosultságát a vásárlóink visszajelzése alapozta meg. Sokan a hagyományos bejglit szeretik, de a diétázók kívánsága volt a teljes kiőrlésű tésztás kókuszvirág cukros verzió.
Aki pedig cukor nélkül szeretné élvezni a mákost vagy a dióst, annak fejlesztettük ki a szilvalekváros extramákost és extradióst, ami hozzáadott cukor nélkül készül. Nem használunk adalékanyagokat, de mesterséges cukorpótlókat sem. Van, aki érzékeny a tejre, nekik a tej- és tojásfehérje mentes verziót fejlesztettük ki. Folyamatosan, vásárlói igények szerint újítunk.
Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveitek vannak?
Nincs kedvenc visszajelzés, mindegyik egytől egyig szívmelengető. Jót alkotni mindig jó érzés. A jövőre nézve pedig, célunk a jelenlegi minőség megtartása, és folyamatos újításokra is törekszünk, őrizve a hagyományainkat.
Nyitófotó: ExtraMÁKOS®