Biztosan te is jártál már úgy, hogy egy étteremben olyan fogást rendeltél, amivel egyáltalán nem voltál elégedett. Száraz volt, ízetlen, vagy akár úgy tűnhetett, hogy nem friss alapanyagokból készült; sajnos mindre van példa. Épp ezért, abban még a legnagyobb szakácsok is egyetértenek abban, hogy van pár fogás, amit jobb, ha nem rendelsz az étteremben – mert általában már a régebbi alapanyagokat használják fel az elkészítésük során. Lássuk, melyek ezek!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/7 Hamburger, jól átsülve
Ha a hamburgert alaposan átsütve kéred, nem kapsz olyan jó minőségű, friss húst, mint az, aki csak közepesen átsütve kéri.
Ugyanis amikor maximálisan megsütik neked a húst, majd megfűszerezik, egyáltalán nem fog neked feltűnni, hogy nem a legfrissebből válogattak neked. Míg ha valaki egy kicsit nyersebben szereti, rögtön megérzi az ízén és az illatán is, hogy nem túl jó a minősége, ezt a kockázatot pedig nem vállalják be!
2/7 Hortobágyi palacsinta
Rossz hírünk van azoknak, akik imádják ezt az ételt, és szívesen rendelik étteremben. Ugyanis ez egyike azoknak, amelyeket sokszor nem a legfrissebb alapanyagokból állítják elő.
Mivel darált hússal készül, így általában ebbe kerül bele az, amit más ételekhez már nem tudtak felhasználni, mint például a megmaradt nyesedékek, régebbi húsok. Ledarálva, megsütve, a klasszikus szósszal leöntve neked talán alig tűnik fel, ezért nem félnek olyan húsokhoz nyúlni, amelyeket egy sült szeletnél már nem vetnének be.
3/7 A napi leves
Ha friss ételre vágysz, az aktuális napi levessel mindig legyél egy kicsit szkeptikus, ugyanis sok helyen a korábbi napokról megmaradt, már kétes minőségű zöldségek kerülnek bele, amiket salátához, körethez már nem tudnának kitenni.
Ha például hétfőn sok étel készült gombával, majd szerdán, esetleg csütörtökön gombakrémleves a menü, akkor szinte biztosra veheted, hogy ezt nem frissen vásárolták a beszállítótól.
4/7 Vörösboros marhapörkölt
A pörköltnek akad egy nagy „előnye” a vendéglátók számára, mégpedig az, hogy lényegében szinte bármilyen minőségű húsból el lehet készíteni.
Ideális esetben zsírosabb marhahúst használnak, de a valóságban sok helyen inkább az olcsóbbat vetik be, mert úgy vélik, sok hagymával, erős fűszerekkel és vörösborral elfedhetik az étel gyengeségeit. Azonban így is megesik, hogy még a boron is spórolnak, és ezért némileg savanykás íze lesz a végeredménynek!