Biztosan te is jártál már úgy, hogy egy étteremben olyan fogást rendeltél, amivel egyáltalán nem voltál elégedett. Száraz volt, ízetlen, vagy akár úgy tűnhetett, hogy nem friss alapanyagokból készült; sajnos mindre van példa. Épp ezért, abban még a legnagyobb szakácsok is egyetértenek abban, hogy van pár fogás, amit jobb, ha nem rendelsz az étteremben – mert általában már a régebbi alapanyagokat használják fel az elkészítésük során. Lássuk, melyek ezek!
5/7 Fasírtgolyók
A fasírtnál ugyancsak hasonló a helyzet, mint a marhapörköltnél vagy a hortobágyi palacsintánál. Mivel ilyenkor hagymával, fűszerekkel gyúrják össze a húst kis golyókra, nem riadnak vissza attól, hogy a nem éppen jó minőségű, kevésbé friss alapanyagokat, esetleg maradék húsokat használják fel.
Sokszor azért, hogy ne vedd észre a turpisságot, még némi paradicsomos, vagy erősen ízesített szósszal is leöntik, hogy ennek aromája elnyomja a húsét. Ha főzelék mellé kéred, kétszer is gondold át, mennyire jó választás!
6/7 Brassói
A brassói egy igazán egyszerű étel, hiszen csak burgonya és hús kell hozzá, fűszerekkel megspékelve. Azonban pont emiatt veheted észre azt, hogy még csak nem is ugyanolyan húsok vannak a krumplival összekeverve.
Mivel úgy gondolják, hogy nem fog neked feltűnni, így bátran összekeverik a frissen vásárolt húst a régebbivel, hiszen a fűszerek elnyomják az ízét.
7/7 Ritka különlegességek
Ha olyan ételt nézel ki magadnak vacsorára, ami igazi különlegesség az étlapon, és csak nagyon ritkán kérik a vendégek, sajnos két okból kifolyólag is rosszul járhatsz.
Az egyik, hogy valószínűleg a szakácsnak nincs túl sok tapasztalata az elkészítésében, hiszen nem gyakran kényszerül rá, a másik pedig az, hogy ha különleges alapanyagok is kellenek hozzá, azok talán már régóta a hűtőben ülnek. Emiatt nem biztos, hogy végül túl friss lesz a fogás, amit rendelsz magadnak.