VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Belegondoltál már valaha, hogy vajon a gusztusos ételfotós reklámplakátokon lévő kaják minden alkatrésze ehető-e? Vagy elmerengtél már azon, hogy a hiperlátványos szakácskönyvekben szereplő finomságok mindegyike valóban étel-e? Szeretnénk pár gasztrofotós trükkről lerántani a leplet.
Borotvahab tejszín helyett
Mikor könyvkiadóban dolgoztam és szakácskönyvekhez fotóztuk az anyagot, akkor bizony megtapasztaltam, hogy a nagy lámpák, a megvilágítás miatt hamar elolvad még a kemény, táblás csoki is, a tejszínhab meg azonnal folyóssá válik.
Így praktikussági okokból számos trükköt be kellett vetni.
Az egyik leggyakoribb az volt, hogy sütik, torták, édességek, kávékülönlegességek fotózásánál a tejszínhab helyett a jóval masszívabb borotvahabot használtuk.
Krumplipüré fagyi helyett
A fagyi pillanatok alatt lefolyik a tölcsér szélén, és gyorsan fotózhatatlanná válik. Ezért tanácsos az ütős fagyifotóknál egyáltalán nem is használni fagylaltot.
Furcsán hangzik, igaz? Pedig így van.
Legtöbb gasztrofotós ilyenkor krumplipürével helyettesíti a gombócokat.
Az ügyesen elkészített, jó tartású püréhez mi ételszínezéket tettünk, és úgy halmoztuk egymásra a színes gömböket, hogy fagyinak nézzenek ki. Jobban bírták a hosszabb ideig tartó beállításokat, meleg lámpákat.
Hajlakk és ragasztó
Nem árt kicsit rádolgozni a gyümölcsök kinézetére sem, ha profi fotóról van szó.
Itt sem az a fő szempont, hogy ehető legyen a fényképezendő finomság, hanem hogy a valóságosnál ínycsiklandóbban nézzen ki.
Lakkot fújnak a rizsre is, mert fényesebb lesz tőle.
Képzeld, a tej sem mindig tej ám a szakácskönyvekben, reklámfotókon!
A gabonapelyhek ugyanis mutatósabban úsznak a fehér folyékony ragasztón.
Kartonpapír, fogpiszkáló
Ha esetleg láttál már olyan videókat, amikben leleplezik a hamburgerfotók titkait, akkor felfigyelhettél rá, hogy a burgerek nem véletlenül olyan elegáns tartásúak!
A bucik, a husi, a sajt és a saláta közé bizony kartonpapírt vagy fogpiszkálót illesztenek, hogy magasabbnak tűnjön a burger.
Fogpiszkálót szoktak alkalmazni például sültkrumplik fotózásánál is, hogy a hasábok feszesebben álljanak a dobozukban.
Motorolaj szirup helyett
Mivel a vizuális élményre igenis éhezik a szemünk, a profi képeknek a valóságosnál kívánatosabb, gusztusosabb ételeket kell ábrázolniuk.
Minél csillogóbb, fényesebb, mutatósabb egy finomság, annál jobban vágyunk rá.
A palacsintákra gyakran épp ezért nem a szétfolyós szirup kerül, hanem motorolaj.
Büdösebb, de strapabíróbb, mint a szirup.
Sőt, egyes szószokhoz is bevethető az olaj, mert vakubarátabb.
+1 Instant gőzölgés
A friss, forró, gőzölgő étel látványától összefolyik a nyál a szánkban. Épp ezért sokszor a gőzt is imitálni kell.
Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy vagy füstölőt rejtettünk az étel mögé. Vannak, akik pamutgolyókat vízbe áztatnak és megmikrózzák őket.
Ha mostantól meglátod egy kajareklámban a gőzölgést, ne hidd el, hogy igazi!
Kiábrándító lehet megismerni ezeket a kulisszatitkokat, de ha esetleg csodás Insta-képekre vágysz, kipróbálhatod őket.
Szórakoztató fotózgatást kívánunk!