Ne adj esélyt a hüvelyi fertőzéseknek!

Ne adj esélyt a hüvelyi fertőzéseknek!

Címlap / Életmód / Egészség / Ne adj esélyt a hüvelyi fertőzéseknek!

A hüvelyi fertőzések manapság még mindig tabutémának számítanak, de attól, hogy nem beszélünk rólunk, sajnos még komoly problémákat okozhatnak. Nem feltétlenül jeleznek semmi rosszat a szenvedő páciensről, sokszor éppen a túlzásba vitt higiénia okozza a megjelenésüket.

Szappanok és mosakodó gélek

Mivel napjainkban igazi rémként kezelünk minden normális mennyiségű hüvelyfolyást, a reklámok igazán jól célba találtak, és sokszor abnormális mértékű tisztálkodást követelnek meg.

Ennek sajnos egy ördögi kör az eredménye, ugyanis a pH-érték felborulhat a nem éppen hüvelyflórához passzoló termékek használata esetén.

Ennek következményeképpen a baktériumok elszaporodhatnak, a fertőzések pedig könnyen megjelenhetnek.


Kellemetlen szag „odalent”: mi lehet az oka?


Tehát az, aki túl sokat foglalkozik az intimhigiéniával, jó eséllyel tönkreteszi a mesterséges szerekkel szervezete valódi védekezőképességét.

A gond ott kezdődik, hogy sokan ekkor sem mennek el nőgyógyászhoz, hanem inkább még tovább vásárolják az intim higiéniát hirdető termékeket, a fokozott használat azonban jól láthatóan nem orvosolja a problémát. 

A higiéniát ne vedd félvállról!

Annak ellenére, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás problémákat jelenthet, természetesen az sem megoldás, ha nem ügyelsz erre a fontos területre.

A rendszeres, adott esetben naponta többször történő tisztálkodás elengedhetetlen, főleg a menstruáció idején. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hüvely belülről semmilyen irrigálásra, tisztításra nem szorul, még intim mosakodó gélekkel sem.

Ezek a termékek arra valóak, hogy segítségükkel elkerülhető legyen az irrigáló hatású szappanok bekerülése a hüvelybe, de csak és kizárólag kívülről lehet velük tisztálkodni.

Amennyiben szükségét érzed annak, hogy „odabenn” is tisztább lehess, mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod véleményét, hiszen könnyen lehet, hogy egy vény nélkül kapható krém nem orvosolja a problémád.

(Persze, még mindig jobb, mint egy rosszul használt intim mosakodógél.)

Antibiotikumok és fogamzásgátlók

Míg az antibiotikumokról tudni kell, hogy a legtöbb fogamzásgátlót hatástalanítják, addig más téren is káros hatást fejthetnek ki.

Persze amellett, hogy egyes esetekben valóban nélkülözhetetlenek, az antibiotikumok nem csupán a bélflórát pusztítják, a hüvely védekezőképességét is gyengítik.

A kúra alatt érdemes gyógyszertárban kapható gélekkel támogatni a hüvelyt a fertőzésekkel szemben, ez éppannyira lényeges, mint a probiotikumok pótlása.

Emellett lényeges tisztában lenni azzal is, hogy a fogamzásgátlók hatóanyagaik végett szintén fogékonnyá teszik a hüvelyt a fertőzésekre, s ezt a spermiumok is segítik lúgos kémhatásuknak köszönhetően.

Mivel gumióvszerre nincs szükség fogamzásgátló esetén, duplán kell számolni azzal az eséllyel, hogy valamilyen fertőzés felüti a fejét.

Hüvelyfertőzés ellen táplálkozással

Egyre inkább bebizonyosodni látszik, az egészséges életmód nem csupán egyfajta divat, és nem kizárólag arra való, hogy büszkén mutogathassuk izmos testünket. Sok egyéb mellett az egészséges táplálkozás a hüvelyflóránkra is hatással van.

A gombás fertőzésekért főleg a finomított szénhidrát tehető felelőssé, tehát alapvetően a magas cukortartalmú ételek azok, amik melegágyat biztosítanak a gombák megjelenésének.

Ez nem kizárólag a hüvelyre koncentrálódhat, de nők esetében gyakori, és sokszor a kezelés része a szigorú, vagy éppen kevésbé szigorú, de szénhidrátcsökkentett diéta.

A gyorsabb gyógyulás érdekében feltétlenül érdemes a szervezetet ily módon is támogatni, hiszen sokkal hamarabb letudhatod a gyógyszeres kezelést és magát a problémát, ha egészségesen táplálkozol.

Mi okozhat még fertőzést?

A probléma gyakorisága jól mutatja, milyen sok úton-módon el lehet kapni a különféle hüvelyfertőzéseket.

Sokszor elegendő egy heves szeretkezés, ami alatt mikroszkopikus méretben sérül a hüvely fala, de a nyilvános illemhelyiség használat és a műszálas fehérnemű is problémát okozhat.

A gyakori partnerváltás, illetve az óvszer nélküli szeretkezés sem segíti a hüvely flóráját, akkor sem, ha utóbbira monogám kapcsolatban kerül sor.

Az ideálisnál tovább bennhagyott tampon ugyancsak veszélyforrás lehet, de a túl gyakori csere sem megfelelő, hiszen ez éppúgy felsértheti a hüvely falát.

Ételallergia, cukorbetegség és nemes egyszerűséggel a stresszes, rendszertelen és helytelen táplálkozással összefüggő életmód is jelentős mértékben hozzájárul a fertőzés megjelenéséhez.

Miért veszélyes?

Mivel a női nemi szervek alulról gyakorlatilag teljesen nyitottak, így a legkönnyebben ezen az útvonalon biztosíthatjuk a kórokozóknak a bejutást.

Rettentően fontos ügyelni a hüvelyflóra egészségére, illetve probléma esetén az otthoni kísérletezgetés helyett célszerű minél előbb orvossal konzultálni.

A személyre szabott, szakszerű beavatkozást semmi sem pótolhatja, viszont általa megelőzhető, hogy a fertőzés komolyra forduljon.

Sajnos sokan ezt nem veszik komolyan, pedig egy egyszerű fertőzésből belső szervi gondok, műtétre szoruló betegség, sőt, meddőség is kialakulhat, úgyhogy egyáltalán nem ildomos szervezetünk jelzéseit egy legyintéssel figyelmen kívül hagyni.

Az egyik leggyakoribb gond, amiért a nők nőgyógyászhoz fordulnak, az a hüvelyfertőzés, úgyhogy a média sugallata ellenére, nincs ok a szégyenkezésre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást