Életmód / Lélek

8 érzés, amit csak a nagyon önbizalomhiányosok érezhetnek

Nem mersz véleményt nyilvánítani

Ez talán az egyik legidegesítőbb velejárója az önbizalomhiánynak, én már csak tudom – ha hazaérek, mindig eszembe jut, milyen szuper érveim lettek volna abban a vitában, vagy milyen király tényekkel támaszthattam volna alá a véleményemet az esti vacsoránál…

Késő bánat! Ne gondold, hogy ez örökre így marad: legközelebb egy ilyen helyzetben erőszakold meg magad és legalább egyszer-kétszer foglalj állást, hidd el, senki sem fogja elharapni érte a torkod, neked pedig iszonyatosan felszabadító érzés lesz végre kiállni magadért!

Nem tudsz dönteni

És ez most nem arra vonatkozik, hogy elköltözz-e vagy nem, esetleg elfogadd-e az új állást vagy nem, hanem a sokkal kisebb dolgokra: a döntésképtelenség sokszor önbizalomhiány-eredetű, főleg, ha még az is gondot okoz, hogy hol vedd meg a vacsidat vagy melyik újságot emeld le a polcról.

Ilyenkor futtasd végig az agyadban, hogy mi lehet a legjobb és a legrosszabb verzió: rájössz majd, hogy nagyjából ugyanaz a kimenetele, ha kínait eszel, vagy ha olaszt – így leesik majd a válladról a teher is.

Olvastad már?  A csillagjegyed szerint ez okozza a legnagyobb kihívást neked a szerelemben

Nehezen veszed a dicséreteket

Ha még attól is kínban érzed magad, ha valaki megdicsér vagy megajándékoz, akkor elég alacsony lehet az önbecsülésed, de erre is léteznek megfelelő mantrák: gondold végig, hogy az a valaki miért is teszi ezt, és lásd magad külső szemmel!

Igenis megérdemelted a prémiumot meg azt is, hogy az a szívdöglesztő pasi randira hívjon… Jegyezd meg a szót: megérdemled!

Belevágsz, de feladod

Ha már sokszor nagy lelkesedéssel álltál neki különböző projekteknek, de végül idő előtt feladtad, jobban kell hinned abban, hogy az a terv márpedig működőképes. Ilyenkor véletlenül se hasonlítgasd magad a már sikeres emberekhez, mert azzal még alacsonyabb szintre taszítod az önbecsülésed!

Ezt mantrázd magadban: „sikerkereső ember vagyok, és nem bukáskerülő”. Ettől felbátorodsz majd és egy kis idő múlva rájössz, mennyit is érsz valójában.

Oldalak: 1 2