Kínos téma: erről árulkodnak a szellentések 

Kínos téma: erről árulkodnak a szellentések 

Címlap / Életmód / Egészség / Kínos téma: erről árulkodnak a szellentések 

Pedig ezek mind teljesen normális, hétköznapi, testi funkciók, akárcsak a velük járó folyamatok: például a szellentés. 

Mi okozza a szellentést?

A szellentés tulajdonképpen a testünk által kibocsátott gáz, ami vagy úgy kerül belénk, hogy lenyeljük a levegőt – elsősorban – étkezés közben, vagy a testünkben dolgozó mikroorganizmusok termelik a különféle folyamatok melléktermékeként. Amikor kapkodva, sietve eszel, vagy nem rágod meg jól a falatokat, akkor biztos lehetsz benne, hogy sok levegőt is nyelsz a táplálkozás során.

Gyakran az emberek éveken keresztül fejtegetik, mitől puffadnak, nem tudják semmilyen élelmiszerhez kötni a tüneteket – mert arra nem gondolnak, hogy meg kellene adni a módját a táplálkozásnak.  

A másik kiváltó okért a gyomor- és bélrendszerben élő baktériumok felelősek. Az elfogyasztott élelmiszerek és folyadékok különféle kölcsönhatásokba lépnek velük, és a lebontás folyamán gázok keletkeznek. Előfordul az is, hogy az ételek, italok eleve gázok kíséretében érkeznek, pl. ilyenek a szénsavas üdítők.

Nem véletlen, hogy ezek után mindenkinek böfögnie kell, ám az így bevitt gázok nem minden esetben távoznak maradéktalanul a szájon keresztül. Ahogy a böfögésnek, úgy a szellentésnek is van időnként szaga, de azt már kevesebben tudják, hogy a végbélből távozó gázok sokszor teljesen észrevétlenül és szagtalanul illannak el.

PeopleImages/istockphoto.com

Hogyan függ össze a szellentés és a bélrendszer egészsége?

Amit az ókorban Paracelsus már elmondott, annak fontosságát most kezdjük ismét felfedezni: „a halál a belekben lakozik”. Ez pedig azt jelenti, hogy a jó egészség is onnan indul ki. A bélben levő mikroorganizmusok rendkívül bonyolult és összetett kapcsolatban állnak egymással. Segítik a testünket, hogy hozzájusson a tápanyagokhoz, hatást gyakorolnak az anyagcserére, a méregtelenítésre.

Újabb felfedezések szerint még a hangulatunkra, gondolatainkra is befolyással bírnak, köszönhetően annak, hogy az agyunk és a bélrendszerünk között közvetlen kapcsolat található. Immunsejtjeink 70 százaléka él ezen a területen, úgyhogy a beleink állapotáról elmondhatjuk: igazán mérvadóak.

Ha a bélrendszered rendben működik, akkor a legtöbbször zökkenőmentesen és észrevétlenül távoznak a gázok a testedből. Ez azt jelenti, hogy általában észre sem veszed őket. Azonban, ha ennek ellenkezője igaz rád, akkor át kell gondolnod, mit eszel, iszol és hogyan étkezel” – mondta dr. Aaron Hartman, a funkcionális orvostudomány egyik szakértője.

Foxy_forest_manufacture/istockphoto.com

Hogyan alakul ki a szellentés?

A testünkön emésztetlenül haladnak végig a rostok mégis nagyon fontos szerepük van. Serkentik az emésztést, kitolják az éhségérzetet, segítenek kivezetni a testben levő koleszterint, stabilizálják a vércukorszintet, és ami a mostani témához kapcsolódóan fontos: táplálják a beleinkben levő, hasznos baktériumokat. A rostokat tekintve tudni kell, hogy csak a növényi élelmiszerekben találhatóak meg, nincs rost a húsban, a tojásban, a tejtermékekben.

Ezért is olyan veszélyes, amikor valakinek a feldolgozott és állati eredetűek felé tolódik el az étkezése: megfosztja testét (többek között) az értékes rostoktól.

Mivel a legtöbb, manapság elfogyasztott étel feldolgozott, hozzáadott zsiradékokat, cukrokat tartalmaz és rostban szegény, az egészséget támogató baktériumok sajnos háttérbe szorulnak a testben. A bélrendszerben szinte harc folyik: a „rossz” baktériumok harcolnak a „jókkal” – ez pedig bűzös gázképződéshez és puffadáshoz is vezethet.

Mit tehetsz a tested egészséges működéséért?

A folyamatból adódik, hogy az egészséged érdekében minél több rostban gazdag, tehát növényi alapú élelmiszert kell magadhoz venni. Fontos, hogy ezek a lehető legtermészetesebbek legyenek, tehát finomítatlanok, feldolgozatlanok és adalékanyag-mentesek. Nagyszerűek a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák, a friss és szezonális gyümölcsök, zöldségek. Ideálisak a gyökérzöldségek, a rezisztens keményítőben gazdag zöldségek, pl. a főtt burgonya is.

Minél színesebb és szélesebb növényi palettáról válogatod össze az étrendend hozzávalóit, annál jobb. Ezen felül fontos a probiotikumok pótlása is. Jó választás a növényi natúr joghurt, és természetesen a fermentált finomságok, illetve leveik. A bélrendszer egészségének megőrzésének legjobb módja, ha valódi, teljes és feldolgozatlan ételeket eszel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást