Erre jó a csicseriborsó: hummusz, leves és főétel recept

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Erre jó a csicseriborsó: hummusz, leves és főétel recept

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A csicseriborsót világszerte ismerik és fogyasztják, a hüvelyes zöldségek közül az egyik legkedveltebb, és az egyik legrégebbi termesztett növény. Nevét az angol „chickpea” szó alapján kapta, amely csibecsőrt jelent, mert a rajta lévő hegyes dudorok csibecsőrre emlékeztetnek.

A csicseriborsót világszerte ismerik és fogyasztják, a hüvelyes zöldségek közül az egyik legkedveltebb, és az egyik legrégebbi termesztett növény. Nevét az angol „chickpea” szó alapján kapta, amely csibecsőrt jelent, mert a rajta lévő hegyes dudorok csibecsőrre emlékeztetnek.

Túlevés ellen és fogyáshoz

Sok rostot tartalmaz, így segít a túlevés elkerülésében. A rost csökkenti a vér koleszterinszintjét és lassítja a cukor felszívódását, ami nagyon fontos a vércukorproblémával küzdők számára.

Általában a hüvelyesektől kevésbé emelkedik a vér glükóztartalma, mint a burgonya vagy az összes búzaféle esetében. A rostgazdag étrend a fogyásban is segít
A magas rosttartalmú ételeket általában hosszabb ideig kell rágni, ezért a szervezetben hosszú időre a jóllakottság érzését okozzák. Minden fogyókúrának a rostbevitelen kellene alapulnia.

Hús helyett

A csicseriborsóban több a fehérje, mint a húsban, ezért remekül helyettesíti azt, akár egy húsfogyasztást kizáró étrendben is. A csicseriborsóban nagy arányban fordul elő kalcium és magnézium.

A kalcium erősíti a csontokat és a fogakat, a magnézium nyugtatja az idegeket. Rengeteg benne a szívbarát kálium is. Egy hatékony antioxidáns, a szelén szintén megtalálható benne. 
Sokféle ételt lehet belőle készíteni, édeset és sósat egyaránt, ezen közül háromnak a receptjét a következő oldalakon közreadjuk.

Hummusz

Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó 
2 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
1 kávéskanál garam masala
1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Ha a csicseriborsó konzerv, akkor öntsd le róla a vizet. Add össze a hozzávalókat, és botmixerrel dolgozd krémes állagúvá. 

Krumplis csicseriborsó zöldségekkel

Hozzávalók:
50 dkg krumpli
2,5 dl víz
50 dkg zöldség (tetszés szerint, pl. zeller, sárgarépa)
1 üveg csicseriborsó (25 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
10 dkg friss sajt
fűszernövények (frissen vagy szárítva)
Elkészítés: 
A krumplit hámozd meg, és vágd fel kb. 1 cm nagyságú kockákra.  Egy nagy serpenyőbe önts egy kevés olajat, és hevítsd fel. 
Pirítsd meg benne aranybarnára a krumplikockákat, majd szedd ki őket, és rakd a helyükre a csicseriborsót, valamint a többi zöldséget, kb. 1 cm-esre feldarabolva. 
Keverd össze az egészet, és add hozzá paradicsompürét. A sajtot vágd kockákra vagy reszeld le, és azt is keverd az egészhez. Fogyasztáshoz friss zöldségsalátát ajánlunk mellé.

Csicseriborsó leves

Hozzávalók:
15 dkg csicseriborsó
1 vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
25 dkg zellerszár
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paradicsompüré
20 dkg hámozott paradicsom
petrezselyem
Elkészítés:
Ha konzerv csicseriborsót használsz, akkor öntsd le róla a vizet. Ha nyers, akkor áztasd be éjjelre, és másnap párold lassú tűzön 25 percig. Ez után öntsd hozzá a vizet, és forrald fel.
A szalonnát és a hagymát vágd fel kis kockákra. A szalonnát párold üvegesre, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, és együtt is párold a kettőt lassú tűzön, amíg a hagyma meg nem fonnyad. 
A sárgarépát és a zellerszárat aprítsd fel, a fokhagymát törd össze fokhagymanyomóval. Ezeket keverd össze, és párold puhára. Add hozzá a paradicsompürét és a paradicsomot is.
Mindezt tedd bele a csicseriborsós lébe, ízesítsd sóval és borssal, majd főzd együtt őket 20 percig. Tálaláskor szórd meg apróra vágott, friss petrezselyemmel. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!