Az ásványi anyag, ami jót tesz a cukrodnak és a vérnyomásodnak is

Az ásványi anyag, ami jót tesz a cukrodnak és a vérnyomásodnak is

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az ásványi anyag, ami jót tesz a cukrodnak és a vérnyomásodnak is

Arról bizonyára már hallottál, hogy mennyire fontos a szervezetnek, hogy elegendő magnézium álljon rendelkezésére, de vajon elgondolkodtál- e azon, hogyan és miből tudod bejuttatni megfelelő mennyiségben és jó minőségben?

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Magnézium nélkül nincs élet

A magnézium a szervezet létfontosságú funkcióinak lejátszódásában játszik fontos szerepet. Rendkívül lényeges az idegek, az izmok, a szív és a keringési rendszer kielégítő működéséhez. Részt vesz a vérnyomás szabályozásában, csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját. Segít legyőzni a lehangoltságot. Nélkülözhetetlen a kalcium, a C- és a D-vitamin hasznosulásához.

A megfelelő magnéziumszint növeli az inzulinérzékenységet és preventív hatású a cukorbetegséggel szemben. Megakadályozza a kalciumlerakódásokat, ezáltal védő hatású a kalciumtartalmú kövek keletkezésével szemben. Enyhítheti a fejfájást, csökkentheti a migrénes rohamok előfordulását. 

Általában 300-400 mg magnéziumot szükséges fogyasztani naponta. Várandósság és szoptatás alatt, valamint sportolás illetve rendszeres alkoholfogyasztás mellett megemelkedik a test magnéziumigénye. Az idősek is jól teszik, ha odafigyelnek a pótlására, mert esetükben egyrészt csökken a felszívódása, másrészt fokozódhat a kiürülése. Nem ajánlott kalciummal egyszerre bevenni.  

Ahhoz kétség sem fér, hogy minél természetesebb, annál jobb. Az ételeinkben található magnéziumból enzimatikus folyamatok útján tud részesülni a szervezet. A zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban pedig nem csak a természetes formáját találjuk meg, hanem sok más kísérő, esetenként hasznosulást segítő vegyületet is tartalmaznak.

A magnézium természetes forrásai: zöld leveles zöldségek (spenót, mángold, kelkáposzta, a fehérrépa és a cékla zöldje), zöldfűszerek, tökmag, kendermag, lenmag, szezámmag, chia mag, napraforgómag, babfélék, csicseriborsó, lencse, barna rizs, quinoa, hajdina, amaránt, zab, köles, mandula, brazil dió, kesudió, földimogyoróvaj, magas kakaótartalmú étcsokoládék, articsóka, zöldborsó, édesburgonya, avokádó, banán, málna, szeder, kivi, tofu, kókusztej, tonhal, makréla, stb.

Habár rengeteg alapanyag tartalmaz magnéziumot, mégsem könnyű a beviteli igény kielégítése. Ezért szükségessé válhat, hogy valamilyen készítményt válassz kiegészítésként, különösen a fokozott igénybevétel időszakaiban. Mindenek előtt jól teszed, ha elolvasod az összetétel rovatot mielőtt súlyos összegeket adnál ki a magnéziumpótlásra. 

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!