Az eredeti, igazi brownie receptje: kívül ropogós, belül krémes

Az eredeti, igazi brownie receptje: kívül ropogós, belül krémes

Címlap / Életmód / Receptek / Az eredeti, igazi brownie receptje: kívül ropogós, belül krémes

Gyakran emlegetik úgy, mint a legcsokisabb csokis süteményt, de idehaza sok helyen legfeljebb kakaós piskótát árulnak ezen a néven, a száraz, fojtós tészta pedig közelébe sem ér az eredeti, kívül ropogós, belül krémes brownie-nak, amit szerencsére otthon sem könnyű elkészíteni. Megmutatjuk a legfontosabb trükköket.

Így készül a brownie!

Hozzávalók: 14 dkg liszt, 25 dkg jó minőségű étcsokoládé, 20-30 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 tojás.

Fontos! A brownie elkészítése nem bonyolult feladat, elrontani igazából csak az összetevőkkel lehet, ezért fontos, hogy valódi, legalább 60%-os kakaótartalmú csokoládét használj, és ne tortabevonót, valamint a vajat se helyettesítsd margarinnal. Cukorból többet vagy kevesebbet használhatsz, attól függően, hogy mennyire szeretnél édes süteményt. Ha például gyümölcsszósszal tálalod majd, jobb, ha kicsit édesebbre készíted, de a fagylalt mellé a markáns, kesernyés csoki íz a legjobb.

Elkészítés: Egy edényben kezdj el vizet forralni, majd ha felforrt, tekerd le a lángot, és állíts egy kisebb, hőálló tálat az edénybe, vigyázva, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Ebben a tálban, a vízgőz fölött olvaszd össze a kockákra tört csokoládét és a vajat. Keverd az egészet csomómentesre, majd vedd le a gőzről, és várj egy kicsit, hogy kihűljön. Közben a tojásokat keverd habosra a cukorral. Minél habosabbra kevered, annál könnyebb, lágyabb, krémesebb lesz a süti, ezért érdemes befektetni az energiát!

Ha a csokoládé már szobahőmérsékletűre hűlt, add hozzá a cukros tojást – ha korábban teszed, a hőre kicsapódhat a fehérje, és csomós lesz a végeredmény.

Apránként add a masszához a lisztet, keverd el alaposan, majd egy vajjal kikent tepsiben, 180 fokon süsd körülbelül 20 percig, amíg a teteje repedezni nem kezd. A brownie belseje ekkor még kicsit lágynak tűnik, de ekkor kell kivenni a sütőből. Ha megvárod, míg teljesen átsül, akkor kemény, száraz süteményt kapsz, holott a jó brownie-nak csak a külseje ropogós, belül krémes és lágy.

A legfinomabb, ha azonnal, forrón tálalod, és hideg vanília vagy pisztácia fagylaltot kínálsz mellé, de elkészítheted ezt a könnyű, gyümölcsös szószt is.

Málnaszósz

Hozzávalók: 50 dkg friss vagy fagyasztott málna, 10 dkg cukor, fél citrom héja és pár csepp citromlé.

Elkészítés: 30 dkg málnát a cukorral kezdj el főzni, amíg a cukor fel nem olvad, és a málnaszemek szét nem esnek. Ekkor add hozzá a megmaradt málnát, a citromhéjat és pár csepp citromlevet. Még egy percig melegítsd a szószt, de ekkor már csak óvatosan kevergesd, hogy az új málnaszemek ne essenek szét, így maradjanak egész gyümölcsszemek is a szószban.

Málnaszósz
istockphoto

+1 tipp: blondie

Szereted a fehér csokit? Akkor próbáld ki a brownie szőke változatát, a blondie-t! A recept azonos, csak itt étcsokoládé helyett fehér csokit kell használnod. A liszthez érdemes egy kis örült mandulát keverni, de tört manduladarabokat is adhatsz végül az elkészült masszához, illetve megszórhatod vele a sütemény tetejét. A csonthéjas gyümölcs szépen belesimul majd a fehér csoki krémességébe.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!