Tudod melyik gabonából termesztenek a legtöbbet a világon? A kukorica talán a legsokoldalúbb táplálékunk, számtalan étel alapanyagául szolgál és rendkívül egészséges.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/6 Először is: a génmódosított nem ajánlott
Az izolált kukoricafehérje különböző zöldség-, goma- és fűszernövény-aromakivonatokkal együtt folyékony ételízesítőszer, amelyet Julius Maggi 120 éve kísérletezett ki.
Aki el akarja kerülni a génmódosított kukoricát, jobban teszi, ha bioboltban, reformboltban vásárol. Az itt kapható corn flakes nem tartalmaz mesterséges aromát, és kapható cukormentes változatban is.
A kukoricában lévő cukor lassan szívódik fel, ezért fogyasztása előnyös cukorbetegek számára is. Magas rostanyag tartalma miatt fogyókúrázók is ehetik. Háromnegyed része szénhidrát, a többi rostanyag.
Cukortartalma lényegesen magasabb a többi gabonafélénél, ezért édes a csemegekukorica. Fehérjetartalma csak 9 százalékos, így elmarad a búzáétól és a rozsétól. Ezt a hiányosságát egyszerűen pótolhatod, ha a kukoricát tejjel vagy hüvelyessel együtt fogyasztod.
A kukoricacsíra olaj nagyon kellemes ízű és illatú. Egyes tanulmányok szerint egészségesebb, mint az extraszűz olívaolaj, ráadásul kevesebbe is kerül. Jól bírja a hőt, 200 Celsius-fok fölött van a füstpontja.
A kukoricacsíra sokféle gyártási eljárás „mellékterméke”, melyből értékes kukoricaolajat készítenek. 3-4 evőkanál olaj fedezi napi E-vitamin szükségletünket.
Világszerte számos nemzetnek van kukoricatermékekből készült nemzeti étele: az olaszoknak a polenta, a románoknak a puliszka és a tejjel és túróval fogyasztott mamaliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco.
Rengeteg gyerek kezdi napját egy tálka cornflakes-szel, és sokan el sem tudják képzelni a mozilátogatást egy nagy zacskó pattogatott kukorica nélkül. A kukorica rendkívül sokoldalú, tápláló, s ráadásul még létfontosságú anyagokban is gazdag.
A közép- és dél-amerikai indiánok 5000 évvel ezelőtt is termesztettek kukoricát. Európába csak akkor jutott el, amikor Kolombusz felfedezte Amerikát.
Népi elnevezése, a „tengeri” is arra utal, hogy a tengerentúltól származik. Sok fejlődő országban a kukorica alapvető népélelmezési cikk, mégis az USA a világ legnagyobb kukoricatermesztője, ahol a megtermelt mennyiség 70%-át takarmányozásra használják, mint Európában.
A kukorica a konyhában sokféle átváltozásra képes. A friss csemegekukorica csövestül főzve és nyárson forgatva, rövid ideig sütve is nagyon finom. A kukoricadara édes vagy pikáns ételekhez egyaránt felhasználható.
Vízzel vagy tejjel pépessé főzheted, majd további főzési eljárásoknak vetheted alá. A kukoricalisztet vagy kukoricakeményítőt sütemények, pudingok, levesek, mártások sűrűsítésére használhatod.