Egészség / Életmód

Ennyi baci van összesen az arcodon – és az érdeked is, hogy ott maradjanak

Ennyi baci van összesen az arcodon – és az érdeked is, hogy ott maradjanak

Bár elég szörnyen hangozhat, hogy baktériumok élnek a bőrödön, az igazság az, hogy szükséged van rájuk, ha szeretnéd fenntartani az egészséges működését. Az arcbőröd mikrobiomja különösen érzékeny, és sokat tehetsz azért, hogy ez az egyensúly fenn is maradjon.

Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis, Micrococcus luteus – mintha súlyos betegségeket okozó baktériumokat sorolnánk, pedig ez egyáltalán nem így van. Ezek a bacik ugyanis az arcodon élnek, és akkor, ha megfelelő egyensúlyban vannak, a bőröd egészséges és kiegyensúlyozott. Nagyjából kétezer baktérium él az arcbőrödön, a szempilláidon és a szemöldöködön, gond csak akkor van, ha a megfelelő arányuk felborul, és valamelyikőjük elszaporodik – a legtöbb esetben például a pattanásokat is ez okozza.

Az egészséges bőr-mikrobiom megvédi a testedet a fertőzésekkel szemben – hiszen a bőröd a legnagyobb szerved, minden belső, érzékenyebb szervedet takarja, fontos, hogy védőrétegként is szolgáljon.

Ha az egyensúly felborul, bőrfertőzéseket kaphatsz el, amiknek komoly következményeik lehetnek. De a mikrobiom véd a környezeti bántalmaktól is: segít csökkenteni a gyulladásokat és meggátolja, hogy egyes allergének és mérgező anyagok a szervezetedbe kerüljenek.

De mit tehetsz, hogy fenntartsd a bőröd egészséges baktériumflóráját? Néhány teljesen egyszerű trükkel segíthetsz a helyzeten!

Ennyi baci van összesen az arcodon – és az érdeked is, hogy ott maradjanak: micrococcus luteus, epidermisKép forrása: olly18/Depositphotos.com

1. Ne használj túl sok tisztító terméket!

Bár mostanában nagyon csábító lehet, hogy hatszázféle krémet és arclemosót használj, hiszen a reklámokból csak úgy ömlik rád a sok információ, a jóból is megárt a sok: ha túltisztítod és túlápolod a bőrödet, azzal ezt a természetes baktériumegyensúlyt borítod fel. Figyelj arra, hogy 3-4 terméknél ne használj egyszerre többet, és ezek se legyenek annyira erősek. Kérd ki kozmetikus tanácsát, ha nem vagy biztos a dolgodban!

2. Kezdd el belülről táplálni a bacikat!

Az vagy, amit megeszel – ez a baktériumegyensúly fenntartására kifejezetten igaz, hiszen a legjobban a táplálkozásoddal tudod koordinálni, mennyire egészséges a mikrobiomod.

Fogyassz rostban gazdag ételeket, és ne feledkezz meg a probiotikumokról sem, amelyek a jó és rossz baktériumok szaporodását is elősegítik, így hozzájárulnak, hogy az egyensúly kialakuljon.

3. Stresszelj kevesebbet!

Bármilyen meglepő, a lelkiállapotod is kihatással van arra, hogy mennyire borul fel a baktériumok egyensúlya a szervezetedben. Ahogy tudod, zárd ki a téged stresszelő tényezőket, mert a folyamatos feszültség egyáltalán nem tesz jót az egészségednek, így a mikrobiomodnak sem.

Az arcodon élő baktériumok egyensúlya ugyanúgy meginoghat ilyenkor, mint a bélbaktériumoké, az eredmény pedig rossz emésztés és pattanásos, zsíros bőr lehet – ugye, ismerős stressz-tünetek?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást