Életmód / Lélek

5 embertípus, aki mérgezően hat az életedre. Szabadulj meg tőlük!

5 embertípus, aki mérgezően hat az életedre. Szabadulj meg tőlük!

A manipulátor

Ő az, aki kontrollt akar gyakorolni a környezetének tagjai felett azért, hogy saját győztes pozícióját biztosítsa. Viselkedése domináns, mindenben arra törekszik, hogy a másik sajátjaként fogadja el a meggyőződését, gondolatait, és nem tűr ellentmondást. Akár odáig is elmegy, hogy megfélemlítsen vagy elvtelenül hízelegjen. 

Saját szükségleteit közös érdekként tünteti fel, önös céljait ravaszul együttműködési szándéknak állítja be. Ha szembesítik viselkedésével, képes elérni, hogy a vita végén a másik fél lesz kénytelen védekezésbe vonulni. Tulajdonképpen kihasználja környezetét, miközben szeretetmegvonással fenyeget, és folyamatosan keresi a másik gyenge pontját, hogy legyen mivel sakkban tartania. Lelkiismerete alulfejlett, bűntudatot, szégyent nem érez, szereti banalizálni viselkedésének mintáit. Eközben áldozatként állítja be magát, hátsó szándékait pedig nemes célként.

A romboló

Szereti magáról azt gondolni, hogy józan és realista, mégis ő az, aki élvezettel tapossa el az álmaidat és aki a negatív kritikáival elveszi a kedvedet az élettől is – nemhogy a terveid megvalósításában támogatna.

Persze mindig hivatkozik valamire, amikor letöri a kedved, amikor lobogó lelkesedésedet nyakon önti valami jeges és kiábrándító ténnyel, előcitált adattal, negatív „úgysemfogsikerülni” példálózásaival.

Mondatait többnyire a „de” szóval kezdi, és a „mégis”, „úgyis”, „úgyse”, „soha” is rendre előfordul a szófordulataiban.

Az örök elégedetlen

Ő az, akinek sohasem felelhetsz meg eléggé. Aki – ha lefutnád a maratont – azt mondaná, hogy ja, így könnyű, épp hátszél fújt. Ha ledoktorálsz fizikából, felemlegeti Teslát, akihez képest egy kis senki vagy. Ha szépségkirálynőnek választanak, akkor tuti, hogy szerinte idén a zsűri nem volt a toppon. Ha kibújsz a bőrödből, akkor sem fog egy jó szót sem szólni, mert akkor úgy érezné, ha megdicsér valakit, az egója sérül.

Ezek az emberek nem inspirálnak a többre, a jobbra, hanem örök elégedetlenségük és fanyalgásuk minden megmérettetéstől elveszi a kedved – hiszen bármilyen jó is leszel, az a szemében úgysem lesz elég jó. Nem tud tisztelni, pláne nem megbecsülni. Csak kellemetlen pillanatokra számíthatsz tőle.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

A drámakirálynő

Bármit is mesélsz, bármi is történt veled, ő tuti rákontráz: még több, még nagyobb, még érdekesebb, ami vele történt, amit ő látott, amit ő élt át. Az ő élete nagyszabásúbb, vele fontosabb dolgok történnek, ugye. Talán ezért van az, ha történik vele valami érdekes vagy kellemetlen, újra és újra visszatér rá, ismételgeti, átrágja és átrágatja veled századszor is.

Ha beszélgetsz vele, egyre inkább átveszi a szót, a végén előadást hallasz, amiben kinyilatkoztatja nagyívű gondolatait és megfontolandó bölcsességeit. Ha másra terelődne a figyelem, azonnal unatkozni kezd, vagy manőverekbe kezd a figyelem visszaszerzésére. Nagyjeleneteit drámai fordulatokkal adja elő, imádja és habzsolja a figyelmet, de nem érdeklik hallgatóságának visszajelzései.

A haragtartó

Tiszteletet érdemel, aki, ha hibát követ el, bevallja, és igyekszik kijavítani. Ám az semmiképpen sem, aki ahelyett, hogy lapozna, megbocsátana, felejtene, szépen húzogatja a strigulákat, és gyűjti őket, mint kijátszandó adukat egy jövőbeli alkalomra.

Ha valaki ahelyett, hogy támogatna és segítene a fejlődésedben azzal, hogy elfogadja a bocsánatkérésedet, inkább felhánytorgatja a legkisebb múltbeli vétkedet is, az minden, csak nem a barátod.

Jó tőle megszabadulni vagy legalábbis ignorálni a megnyilvánulásait.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást