Stílus

5 ember, akinek az agysérülése után „szuperereje” lett

5 ember, akinek az agysérülése után „szuperereje” lett

A savant-szindróma egy olyan állapot, amikor egy fejlődési rendellenesség mellett, vagy annak hatására valaki egy bizonyos területen az átlagost is meghaladó képességgel rendelkezik. Az orvostudomány hivatalosan nem ismeri el az állapotot, a popkultúrában és a közbeszédben azonban különösen az Esőember című film óta ismert. A szerzett savant-szindróma általában valami sérülés hatására alakul ki, mint ahogyan az alábbi emberek esetében is.

Orlando Serrell

A szerzett savant-szindróma egyik legismertebb esete Orlando Serrell sérülése és az azt követő állapota. A tízéves Serrell egy baseball játék során sérült meg, elesett, de folytatta a játékot, noha fájt a feje. Miután a fejfájás elmúlt, Serrell észrevette, hogy a baleset óta bármely dátumról meg tudja mondani, hogy a hét melyik napjára esett, ahogyan azt is, hogy az adott időpontban milyen volt az idő, hol volt és mit csinált.

A most 52 éves férfi állítja: a baleset óta minden napot fel tud idézni, gond nélkül és sokkal élesebben, mint ahogyan arra bárki képes lenne.

Derek Amato

Amato fogócskázás közben esett el, és ütötte be a fejét egy jakuzzi beton talapzatába. A sérülés miatt egy fülére halláskárosodást szenvedett, memóriavesztés és fejfájások gyötörték. A sérülés azonban valami különlegessel is megajándékozta: képes megérteni és eljátszani bonyolultabb dallamokat is zongorán, bármiféle képzés vagy felkészülés nélkül.

Egy barátja hangstúdiójában fedezte fel különleges képességét, és hat órán át játszotta a különféle dallamokat.

 

Alonzo Clemons

Clemons kisgyermekként szenvedett agysérülést, aminek következtében képessé vált elképesztően élethű szobrokat készíteni, pusztán a memóriájára hagyatkozva, bármiféle tréning vagy előképzettség nélkül.

Az Esőember című film sikere kapcsán nagyobb lett az érdeklődés a savant-szindrómások iránt, ennek kapcsán készített a Discovery Channel is Clemons-szal egy 60 perces beszélgetést. A tévés szereplés hatására még ismertebbek és elismertebbek lettek a művei, szobrait és olajfestményeit ma már a világ számos galériájában meg lehet találni.

 

Anthony Cicoria

25 évvel ez előtt az akkor 42 éves Anthony Cicoriába belecsapott egy villám. A sebészként dolgozó férfi elájult, de hamarosan magához tért, és nem is volt szüksége orvosi ellátásra. Egy CT-vizsgálat mindent rendben talált, leszámítva némi memóriazavart: az orvos képtelen volt felidézni egyes ritkább betegségek nevét. Az élet ment tovább, Cicoria azonban hamarosan erős késztetést érzett rá, hogy zenét hallgasson, mégpedig zongorajátékokat.

Gyerekkorában vett egy-két órát, de egyébként soha nem zenélt, nem hallgatott klasszikust és nem is volt zongorája. Ekkor mégis ellenállhatatlan vágyat érzett rá, hogy zenélni kezdjen.

Megpróbált leckéket venni, de a klasszikus dallamok nem maradtak meg a fejében – gyorsan rájött, hogy azért, mert ott más dallamok vannak. A saját maga komponálta, teljesen kész szerzemények.

Jason Padgett

Sok savant-szindrómás számol be zenei vagy művészi képességekről, Jason Padgett azonban matematikai téren szerzett különleges tudást. Miután 2002-ben egy karaoke bár előtt megtámadták, a bútorügynök agyrázkódást, PTSD-t és végül matematikai zsenialitást szerzett. Noha tanulmányai során sohasem foglalkozott az eleminél magasabb szintű matematikával, a sérülés után képessé vált komplex matematikai és fizikai problémák vizualizációjára.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást