Otthon / Dekor

Az előszoba és a bejárat is legyen ünnepi! A kedvenc karácsonyi díszítéseink

Évek óta nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a teraszunk és a bejárati ajtónk környéke megfeleljen az aktuális szezonnak. A látvány alapvetően meghatározza a hozzánk érkezők hangulatát, és mi is sokkal szívesebben ücsörgünk odakinn úgy, hogy a díszítés tényleg időszerű, ünnepélyes. Összegyűjtöttem a kedvenc bejárati és előszobai karácsonyi dekorációmat!

Természetes és natúr dekorációk

A természetes dekorációk előnyei közé tartozik, hogy általában környezetbarát megoldásnak bizonyulnak, ráadásul nagyon időgazdaságos dekorálni velük. Már az is tökéletesen mutat, ha egy cserepes tuját odateszel a bejárati ajtóhoz valamilyen szép, ünnepi kaspóban, esetleg teszel mellé néhány tobozt, lámpást. Ugyanígy csodás, ha a kiülőt próbálod egy kicsit feldobni.

A csapadéktól védett helyeken remekül festenek a plédek, párnák, de a madáretetőre is tekinthetsz különleges díszként. Az aktuálisan használatok kívül levő balkonbútorokat mindig könnyű ízlésesen és ünnepre szabva kidekorálni – ha nem ártanak nekik a mínuszok, akkor a téli hónapokban is bátran kinn hagyhatod őket.

 

 

 

Fényfüzérek

A fényfüzéreknél nem sok jobb dísz van, ha a téli szezon dekorációt vesszük figyelembe. Már önmagukban is csodálatos hangulatfokozók, de igazi többfunkciós díszek is egyben, hiszen kellő fényt biztosítanak a bejárat környékén. A fényfüzérekből már nem csak hálózatról működtethető változatokat vásárolhatsz, így az sem gond, ha csak a terasz egy részét, vagy éppen az ajtóra tett koszorút szeretnéd feldíszíteni.

Olvastad már?  8 kedves ajándék tipp nagyszülőknek - A legkisebbekkel is el tudjátok készíteni!

Beszerezhetsz elemmel működtethető füzéreket sőt, olyanokat is vehetsz, amik napelemmel működnek. Nem kell aggódnod, utóbbiak a szűrt fényt is gond nélkül hasznosítják, így a borúsabb napokon is ragyoghat a bejárat – és még csak kapcsolgatnod sem kell!

 

 

 

Akaszd fel a díszeket!

A bejárat hangulata nagyon sokat nyom a latban a vendégek érkezésekor, ám nem mindenkinek van méretesebb terasza, vagy akár több lépcsőfoknyi felülete a dekorációk elhelyezéséhez. Ebben az esetben jönnek jól azok a díszek, amiket fel tudsz akasztani akár a bejárati ajtó környékén, akár az előszobában.

A kedves kis koszorúk készülhetnek tartós anyagokból, vagy akár örökzöldből is, ha pedig hű akarsz lenni a hagyományokhoz, egy csokornyi fagyöngyöt is fellógathatsz. Látványos lehet egy-egy fellógatott és feldíszített ág is: ha ezeket a plafon környékén helyezed el, akkor még a magasabb vendégeid számára sem lesznek zavaróak.

 

 

 

Dekorálj az ablaknál!

A legtöbb bejárati ajtó, előszoba környékén található legalább egy ablak, vagy legalábbis valamilyen üvegfelület – ha más nem, akkor egy kisebb tükör. Ha tényleg semmi helyed nincs dekorálni, akkor jó ötlet a tükörre ragasztani, vagy rajzolni szezonális mintákat, figurákat, ezzel is egészen más hangulata lesz a helyiségnek.

Olvastad már?  4 téli hangulatú romantikus könyv, decemberre

Amennyiben az előszobádhoz tartozik egy kicsi ablak, vétek lenne kihagyni a dekorálásból: öntapadós akasztó segítségével gyakorlatilag bármilyen díszt felakaszthatsz rá, de az is csodálatosan mutat, ha a párkányt dekorálod ki figurák, gyertyák segítségével. Hívogatóbb a látvány már messziről, és nagyon barátságos is, ha a vendégeid közelről is szemügyre venni a díszeket – például akkor, amikor éppen behajtják maguk mögött az ajtót.

 

 

 

Vidéki hangulatban

A vidéki hangulat most különösen népszerű a lakberendezésben, így aztán nem meglepő, hogy a karácsonyi dekorációkból sem hiányozhat. A bejáratot éppúgy könnyű ebben a stílusban feldíszíteni, mint az előszobát: általában elegendő, ha bevetsz néhány ódonnak, réginek ható használati tárgyat és natúr, természetes díszekkel párosítod őket.

Nagyon barátságos és otthonos hatást kelt a fogasra akasztott jégkorcsolya, a bejárati ajtó mellé állított szánkó, de kellemes látványt keltenek az ütött-kopott karácsonyi díszek is. Ennek a stílusnak a lényege, hogy minden magától értetődő, természetes, a legkevésbé sem erőltetett, vagy éppen mű. Bármit felhasználhatsz, amit az erődben, vagy a nagymamád pincéjében találtál – már csak kompozícióba kell rendezned őket!