5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

Aszód – Podmaniczky Kastély

A domboldalon felépített, U alaprajzú épületen látszik, hogy látott már szebb napokat, azonban látványa mégis lenyűgöző. Barokk és copf stílusban épült a 18. században, pontosabban 1727-től kezdődően, Podmaniczky I. János megrendelésére. 1772-ben nyerte el mai formáját, amikor is Jung József tervező-kivitelező irányító kezei alatt szépült meg a kastély.

A nyugati szárny díszterme híres szép freskóiról, melyek Kracker János és Zách József munkáját dicsérik. A 18. század második felében ehhez a kastélyhoz építették hozzá a „zöld kastélyt”, vagy más néven a Széchenyi Kastélyt, melyet 1920-ban vásárolt meg gróf Széchenyi Gyula.

Putnok – Serényi-kastély

A klasszicista stílusban, a 19. században épült Serényi-rezidencia helyén eredetileg egy végvár állt, mely fontos szerepet kapott a törökök elleni védekezésben. 1834-ben Serényi Alajos megbízására kezdték meg a kastély építkezéseit, melynek parkja hatalmas volt.

Az államosítás után szociális foglalkoztató intézet működött az egykori nemesi hajlékban, ami most jelenleg magántulajdonban van. Igaz, a környékbeliek mondhatni kifosztották, de így is gyönyörű, ráadásul meg is lehet vásárolni.

Póstelek – Wenckheim-kastély

Wenckheim Krisztina Széchényi Antallal kötendő házassága révén kapta hozományul a birtokot, melyen 1905-ben kezdték el a neobarokk stílusú épület megtervezését. Az építész kiléte nem biztos, azonban az igen, hogy a házaspár 1909-ben már itt lakott.

A kastélyban az 50-es években 72 helyiség volt, tartozott hozzá egy mértani formákra nyírt angol kert, egy csónakázó tó, medence, és egy rózsakert is. 1944-ben az orosz front közeledtével a család elmenekült, innentől a környék lakói szabadon fosztogathattak, sajnos ekkortól datálható az épület pusztulása.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást