Ezek az élelmiszerek akadályozhatják a C-vitamin hatékonyságát

Ezek az élelmiszerek akadályozhatják a C-vitamin hatékonyságát

Címlap / Életmód / Ezek az élelmiszerek akadályozhatják a C-vitamin hatékonyságát

A C-vitamin szerepe az immunrendszer támogatásában éppen az influenzaszezon idején válik különösen fontossá. Azonban nem elegendő csupán a napi vitaminszükségletünkről gondoskodni, hanem a vitaminok megfelelő felszívódására is figyelmet kell fordítani. Bizonyos táplálékok és italok ugyanis akadályozhatják ennek a létfontosságú tápanyagnak a szervezetbe való beépülését, ami különösen fontos, ha célunk az egészségmegőrzés és a betegségek elkerülése.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Hogyan akadályozhatják az élelmiszerek a C-vitamin felszívódását?

A táplálkozásunk összetétele nagymértékben befolyásolja, hogyan hasznosulnak a szervezetünkbe juttatott vitaminok. A magas vas- és kalciumtartalmú ételek, így például a tejtermékek, illetve a húsok, bár önmagukban is fontosak a szervezet működéséhez, gátolhatják a C-vitamin felszívódását. Ezzel szemben például a citrusfélék közvetlen fogyasztása vagy a zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlenül szükségesek a megfelelő hasznosuláshoz.

A koffein és annak hatása a vitaminbevitelre

A reggeli kávé egyetlen kortya képes lehet arra, hogy megzavarja a vitaminok felszívódását? A koffein, amely a kávé, a tea, de a különféle energiaitalok kedvelt összetevője, sajnálatos módon képes a vitaminok, köztük a C-vitamin hatékonyságára is kihatni. Ez azért van, mert a koffein vízhajtó hatása miatt gyorsítja a vizeletképződést, így a vitaminok is hamarabb távoznak a szervezetből, mielőtt azok teljes mértékben hasznosulhatnának.

https://unsplash.com/photos/a-woman-is-holding-a-cup-of-coffee-Tv1OA4odd_c

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!