Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt

Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt

Címlap / Életmód / Egészség / Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt / 2. oldal

Felmérések szerint egy csukott ajtó tűz esetén az életedet is megmentheti, hiszen ilyenkor kevesebb mérgezőanyag jut a szoba levegőjébe, és alacsonyabb marad a hőmérséklet is.

Ez azért is fontos, mert a statisztikák szerint korábban egy tűz esetén az embereknek 17 percük volt kijutni az épületből. Kevesebb gyúlékony bútor volt a szobákban, így egyeseknek még néhány holmi kimentésére is volt idejük. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb kár érte őket, hiszen a lángok nem jutottak el mindenhova, mire kiértek a tűzoltók. A mai adatok szerint azonban ez az idő mindössze három percre csökkent: ennyi idejük van az embereknek kijutni egy égő épületből, mielőtt mindenhová elterjedne a tűz a gyúlékony anyagok miatt.

Nyitott ajtó vs. csukott ajtó

Mégis, sokan azt hiszik, épp a nyitott ajtó védi meg őket ilyen esetben, hiszen talán emiatt gyorsabban észlelik a problémát, és hamarabb ki is tudnak rohanni az épületből. Az FSRI (Fire Safety Research Institute) kutatásai szerint ez nem igazán felel meg a valóságnak. Korábban egy videófelvétellel is bemutatták, mennyit számít az, hogy csukva van-e az ajtó tűz esetén vagy sem. A nyitott szobába hamarabb bejutottak a lángok, valamint hatalmas füst tombolt (ami mérgezést is okoz), míg a zárt ajtó mögött lényegesen kisebb volt a veszély.

A szakértők azt javasolják, hogy emiatt minden este csukd be a saját, valamint a gyermekeid hálószobájának ajtaját is. 

Érdemes beszerezni egy füstérzékelőt és egy szénmonoxid-mérőt is az egészségetek érdekében, illetve megbeszélni egy tervet a családoddal arra az esetre, ha valahol tűz ütne ki a lakáson belül.

Így senki sem fog leblokkolni az esetleges veszélyhelyzet esetén, hanem mindenki tudni fogja, mi a teendő. Mindig jó, ha felkészült vagy!

Kép forrása: pexels.com

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • janika
  2021.05.17., 21:30

  ezjó téleg bekel csukni a alytót merha tűzvan nemhalom a gyereksikittását a másiszobábóül. nyugotan alszok azmek haláélraék. de a csokot már mekkaptam és nemkőt töbet iskorába vini. Az a lekjob ha az aszony is külömnalszik.
  szóval mindeki csuklya ba a alytót és várlya a mekvártó tüzet!
  okoscik. midha má óvastam vóna korában is de okoscik.

  Válasz

Írj egy hozzászólást