5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 élelmiszer a konyhádban, amiben olyan sok az adalék, hogy jobb, ha kidobod!

Foglalkoztál már valaha azzal, hogy úgy igazán végig nézted, melyik élelmiszer csomagolásán milyen feliratok figyelmeztetnek a különböző adalékanyagokra? Meglehet, hogy nem ez az elsődleges dolog, amivel foglalkozol a konyhában, pedig ez egy olyan téma, amire igenis mélyrehatóbban kellene gondolnunk!

Ha a konyhapolcon vagy a kamrádban vetsz egy pillantást az egyes élelmiszerek összetevőinek címkéire, nagy eséllyel mindegyiken láthatsz egy csomó olyan adaglékanyagot, melyet az adott étel nagy mennyiségben tartalmaz. Persze szép és jó, ha egy étel sokáig nem romlik meg, és mind színével, mind állagával egyre csak csalogat minket, hogy elfogyasszuk, de ha felbontás után valami még hónapok múltán is fogyasztható, ott már azért mindenki elkezd egy kicsit gyanakodni.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Milyenek lehetnek az egyes adalékok?

A különböző adalékanyagok más és más élettani jellemzőkkel bírnak, ugyanis van, amit komoly egészségügyi hatása miatt veszélyesnek minősítenek, míg mások biztonságosnak mondhatók és minimális kockázattal emberi fogyasztásra alkalmasak.

Az élelmiszer adalékok különböző fajtájúak lehetnek, melyeket azért adnak a különböző árukhoz, hogy azok biztonságos állapotban érkezzenek a gyártóktól a fogyasztókhoz, és ezután is sokáig megőrizzék szavatosságukat.

Az adalékok az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait módosítják, hogy ízük, szaguk, megjelenésük és állaguk megfelelő legyen. Ennek megfelelően származhatnak különböző forrásokból, növényekből, állatokból, ásványi anyagokból vagy kémiailag szintetizálhatók is lehetnek. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!