Persze, hogy lehet kapni két marék zöldborsó, két marék rizs és egy marék sárgarépa keverékét, de minek drágábban megvenni a vegyes zöldségeket, ha mi is összekeverhetjük?
Egyszerűen keverjük össze azokat a zöldségeket, amelyek épp vannak otthon, öntsünk hozzá rizst, fűszerezzük, öntsük fel vízzel és főzzük meg!
Ezek a kalóriadús rudak borsos árúak, mert az átlag vásárló arra gondol mielőtt megvásárolná, hogy azért ezek mégis egészségesebbek, mint a csokoládé.
Pedig ezeknek magas cukor és zsírtartalmuk van, ezért
gyakran annyi kalóriát tartalmaznak, mint a cukorkák. Két-háromszor drágábbak, mint a csokoládé. Helyettük válassz inkább gyümölcsöt, joghurtot vagy egy kis marék diót – egészségesebb, olcsóbb és finomabb!
Ugye ismerős – grill fűszerkeverék, sertésborda fűszerkeverék? Mindez jó vétel, mert finomabb lesz tőle a hús. De figyeljük meg a csomag hátoldalán levő összetevőket, az első biztosan a só lesz, majd következnek a “fűszerek és fűszernövények”.
A legjobb talán ha megjegyzed, mely az a 4-5 féle fűszer, amely a szárnyas vagy sertéshúsokhoz talál és szerezd be külön-külön őket. Készíts saját fűszerkeveréket, így egyedi ízeket tudsz keverni és a fűszerezés is könnyebben megy.
Ha valamiért nem iható vagy nem finom a csapból jövő víz, a palackozott jó választás, de csak nagy kiszerelésben.
Naponta 2 liter vizet iszunk meg, ezért nincs értelme negyed vagy fél literes vizeket vásárolni, hisz úgyis szempillantás alatt elfogy és egyáltalán nem gazdaságos és a környezetet is jobban véded.
Műanyagzacskókban venni a már előre széttépkedett saláta-mixet tényleg kényelmes dolog, de nem kíméli a pénztárcánkat. Közel háromszor annyiba kerül, mintha megvennénk az összes féle sajátafejet.
Még drágább ha a zacskóban kenyérkockák és koktélparadicsomok is vannak.
A pirított kockákat saját kezűleg is elkészítheted (darabolj össze száraz kenyeret és pirítsd meg serpenyőben), a salátaleveleket pedig gyorsan össze tudod tépkedni.
Az új trend a kis mennyiségű, 100-kalóriatartalmú csomagos ropogtatni valók, hogy minél kevesebbért minél többet fizessenek a gyanútlan fogyasztók.
Vegyél egy nagy doboz sajtos kekszet vagy nagy zacskó chipset, majd tárold őket kisebb, egyszer használatos tárolózsákokban. Így mindig lesz mihez nyúlni, ha ropogtatni támad kedved.
A fagyasztott burgerek, fasírtok sokkal drágábbak, mintha megvásárolnád a darált húst, befűszereznéd és megsütnéd. Ez kevesebb, mint 10 másodperc, ráadásul friss húsból készíted, amit te magad választottál.
Nem beszélve azokról a fagyasztott húsfasírtokról, amelyekbe nem ritkán coli bacilus van. Ráadásul a friss hús sokkal finomabb!
A készen kapható spagetti-önteteknek bizony elég borsos áruk van. Pedig feleannyiért megvásárolhatod a paradicsomkonzervet és a fűszert. Készíthetsz saját szószt friss paradicsomból is (különösen nyáron).
A legegyszerűbb módszer ha egy serpenyőbe teszel zúzott paradicsomot, kis bort vagy borecetet, kevés cukrot, kedvenc fűszernövényeket (zeller, petrezselyemzöld), apróra vágott zöldségeket (paprika, hagyma, gomba, sárgarépa) és puhára főzöd. Tálalásnál spékeld meg egy kis sült paradicsommal és olívaolajjal. Nagyon finom!