Nem vagyok én nyúl – gondolom sokszor, amikor újabb diétába kezdek, és unalmas salátákat rágcsálok napestig, de nemrég a mindig zöld salátámat is feldobták azok az ehető virágok, amelyek ilyenkor tavasszal a kertben virítanak. Vigyázat! Nem minden virág ehető, és túlzásba sem szabad esni, mert nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek még az ehető fajták is.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/8 Pitypang (gyermekláncfű)
A pitypang sárga virága édes, szinte mézízű. Salátához nemcsak a virágát, az ízletes, zsenge leveleket is felhasználhatjuk, mert jó hatással vannak az emésztésre. A levelekből főzeléket is készíthetünk, jól illik hozzá a fehérbors és a citromlé.
Színes, tavaszi virága enyhén mentolos ízű, és kitűnő dekoráció tortákon, desszerteken, de jól mutat a salátán és az előételeken is. Be lehet vonni cukorral, de keverhetjük palacsintatésztába, esetleg házi sajtkrémekhez. Szendvicseket is dekorálhatunk vele.
Apró lila virágai szinte talajtakaróként lepik el tavasszal a kiskerteket. A kandírozott ibolyavirág Sissi kedvenc desszertje volt. A szemet gyönyörködtető aprócska virágokat édességek díszítésére, teák, ecetek illatosítására is használhatjuk, leveléből pedig salátát készíthetünk. Próbáljuk ki az ibolyát tavaszi fűszervajakba vagy túrókrémbe keverve.
Rendkívül sokoldalú növény, melynek nemcsak a virága ehető, de sötét színű termése is többféleképpen felhasználható – gyümölcslét, lekvárt, süteményt és bort is készítenek belőle –, és rendkívül gazdag C-vitamin-forrás. Illatos, ehető virágából elsősorban könnyű limonádét, ízletes szörpöt készíthetünk, de a hatalmas, sokszor tányér méretű virágát ki is lehet rántani palacsintatésztába mártva, így isteni desszertet kapunk. Vigyázat! A piros bodza termése mérgező!
Enyhén csípős, citromízű virágai jól illenek a salátákhoz, de süteményekhez használható orgonás cukorkeveréket is készíthetünk belőle. Az orgonaszörp és az orgonalekvár igazi illatos gasztroélmény.
Jól mutat a kiskertben, de a salátákon, köreteken is. A sáfrány helyetteseként is ismerhetjük, így rizshez, liszthez keverve, főtt tésztára, levesekbe is kerülhet, és persze gyógyteának sem utolsó.
Jellegzetes illatú lila virága nyugtató hatású, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fokozza az epeműködést. A konyhában akár sós, akár édes ételekhez is felhasználható. Kenyérbe, süteményhez, lekvárokhoz, marhahús mellé, szószokba, pörköltek és tejsodók ízesítéséhez is kitűnő.
A tökfélék (cukkini, sütőtök, lopótök, főzőtök stb.) élénksárga virágai jól mutatnak a tányéron. Kirántva, sajttal töltve, salátákban vagy desszertekhez is felhasználható önmagában, vagy zsenge tökkel együtt tálalva.