Hozzávalók: 1 teáskanál tetszőleges olaj (kókusz-, szezámmag- és olívaolaj is lehet), 2 teáskanál koriandermag, 2 teáskanál köménymag, 1 nagy vöröshagyma hosszában félbevágva, majd felkockázva, 1 csokor zeller a leveleivel együtt, vékonyra szeletelve, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 alma apróra vágva, 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 800 g konzerves fehér bab lecsepegtetve, 1-1,5 liter zöldségleves alaplé, 400 ml teljes zsírtartalmú kókusztej, 1 nagy marék friss zöldség (például káposzta, spenót, mángold), 1 lime, só, bors, szárított chili pehely (elhagyható)
Elkészítés:
Az olajat egy nagy lábasba tesszük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a koriandert és a köménymagot. Ha megpirultak, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és addig pirítjuk, amíg üveges nem lesz. Hozzáadjuk a szeletelt zellert, a zellerleveleket, a fokhagymát, az almát és a gyömbért, és addig pároljuk, amíg a zöldségek puhák és illatosak nem lesznek.
Hozzáadjuk a babot és az alaplevet, felforraljuk, majd lassú tűzön időnként megkeverve tovább főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy csipet chili pelyhet adunk hozzá. Amikor a leves kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a kókusztejet és a maréknyi friss zöldséget. Hozzáadjuk a lime levét, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Vegán krutonnal tálaljuk.