Kikapcsolódás / Szórakozás

8 egykor gyakori keresztnév, amit ma már sajnos egyetlen újszülöttnek sem választanak

Férfi nevek:

Ferenc

Jelentése: francia.

Az olasz Francesco név latinosított formája. Az össznépesség körében az első tízben szereplő férfi nevek között az újszülöttek körében a Ferenc a legritkábban választott, de még így is jóval gyakoribb, mint a fent felsorolt lánynevek, az MTA adatai szerint a „közepesen gyakori” kategóriába esik. Ennek egy lehetséges magyarázata az, hogy a névöröklés hagyomány apák és fiaik esetében erősebben él, mint anyák és lányaik között.

Antal

Jelentése: ismeretlen.

Az össznépesség körében a nagyon gyakori kategóriába eső latin eredetű férfinév az újszülöttek körében már „elég ritka”, népszerűsége csökkenő tendenciát mutat. Érdekes azonban, hogy ez azért fordulhat elő, mert korábban ugyan népszerű volt, de nem volt a leggyakoribbak között: az össznépesség körében az első tízben szereplő férfinevek ma is mind gyakorinak számítanak.

Árpád

Régi magyar név. Akárcsak az Antal, az össznépesség körében a „nagyon gyakori” kategóriából újszülöttek esetében az „elég ritka” kategóriába esett. Női változata, az Árpádina azonban még ennél is ritkább, és mindig is az volt: az össznépesség körében, és az újszülöttek körében is csak néhány előfordulást jegyeznek.

Olvastad már?  Falfestési technikák: ezzel a trükkel különleges hatást érhetsz el saját magad is

Béla

Jelentése: belső rész, például szív; előkelő.

Bizonytalan eredetű régi magyar név. Az össznépesség körében nagyon gyakori, újszülöttek körében viszont elég ritka, és csökkenő tendenciát mutat. Önállósult becézője, a Béni az össznépesség körében rendkívül ritka, újszülöttek esetében néhány előfordulást jegyeznek, ám ez a név a Benjámin becézése is lehet, ami viszont közepesen gyakori.

Képek forrása: unsplash.com

Oldalak: 1 2