Rengeteg pszichológiai és biológiai információ tárható fel az illatunkból, de úgy tűnik, valamilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezeket.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
XIV. Lajos francia király megszállottja volt az illatoknak. Vágott virágok díszítették Versailles minden szobáját, a bútorokat és a szökőkutakat parfümökkel szórták be, csakúgy, mint a palotába belépő látogatókat. Függetlenül attól, hogy hogy ennek oka az illatok szeretete vagy a személyi higiéné hiányának elfedése volt, Lajos szeretett az illatokkal játszani.
Testszagunk részleteket tárhat fel egészségünkről, például a betegségek jelenlétéről (a kolera például édes és erősen cukros illatú, mint a romlott alma). „Információkat fedhet fel a szagunk az étrendünkről is” – mondja Mehmet Mahmut, az ausztráliai Macquarie Egyetem szaglás- és szagpszichológusa.
„Van néhány tanulmány, amely ellentmond egymásnak, de a csoportom úgy találta, hogy minél több húst fogyaszt valaki, annál kellemesebb az illata.”
A férfiak a nők testszagát kellemesebbnek és vonzóbbnak találják a menstruációs ciklus follikuláris szakaszában, amikor a nők a legtermékenyebbek, a legkevésbé kellemesnek és vonzónak a menstruáció alatt. Ez hasznos lehetett őseink számára a jó reprodukciós jelöltek felderítésében – vetik fel a tanulmány szerzői. A férfiak tesztoszteronszintje szintén javíthatja az illatukat.

Bár étrendünktől és egészségünktől függően változhat, sok mindent, ami illatunkat egyedivé teszi, genetikánk határozza meg. A testszagunk elég specifikus, a szaglásunk pedig elég pontos ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek például egypetéjű ikrek izzadt pólóit összepárosítani egy csapat idegen pólója közül.
A cikk folytatódik, lapozz!