Szentségtörés - Napi 1perces

F I
Írta: ,

Kihalt a tisztelet az emberekből. Bocsánat, helyesbítek: kihalt a tisztelet sok emberből. Nem bizonyítja ezt jobban az a tény, hogy sokan elfelejtenek viselkedni olyan helyeken, ahol bizony a komoly íratlan szabályok betartása alapvető kellene, hogy legyen.

Példának okáért lassacskán klubdélutáni hangulatot teremtenek egyesek azzal, hogy képtelenek féket szabni információ-éhségüknek – a temetéseken.

Temetésre nem jó kedvéből jár senki... a szeretett hozzátartozó, a jó szomszéd, az ismerős megérdemli –megérdemelné a tiszteletet. De vannak, akik elfeledkeznek magukról.

Az előttem álldogáló ismeretlen anyuka is vígan mosolyogva ecseteli mozgalmas mindennapjait, miközben 8 éves forma kislánya észrevétlenül eloldalog mellőle.

– Ez a temetés most olyan rossz időpontban került megrendezésre… Le kellett mondanom miatta a programjaimat… – affektál a mellette álló idős asszonynak. – Még vacsorát is kell készítenem, habár, ha belegondolok, lehet, hogy egy pizzát rendelek majd… a férjem azt is szereti…  – mondja, és megigazítja a haját.

– Nem tetszik tudni meddig tart ez az egész? – kérdezi.

– Egy óra – veti oda halkan, szinte foghegyről az idős asszony.

– Egy teljes óra? Minek annyit beszélni?  Ki bír annyi ideig itt állni? Na, nem baj, legfeljebb ma este nem megyek futni… 

Pár percre elhallgat. Kíváncsian nézi az újonnan érkező végtisztesség adókat – pillantásával végigkövetve miként teszik le koszorúikat a ravatal elé.

– Ki hitte volna, hogy ennyien ismerték az öreget… Amilyen idegbeteg volt, csoda, hogy ennyien eljöttek…

– Nem volt ő rossz ember… – védte meg az idős asszony.

– Igaz, hogy rákban halt meg? Én úgy hallottam, hogy megtagadott minden kezelést…

– Nem tudom – tért ki a válaszadás elől az asszony.

– Na, mindegy… – körbekémlelt. – Nem látta, a lányom merre tűnt el?

– Nem.

– Itt vagyok! – érintette meg a karját a kislány. – Neked szedtem! – nyújtott át egy csokor illatozó jácintot az anyjának.

– Ó, köszönöm. Hol szedted?

– A sírokról! – felelte az, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

– De hisz ez szentségtörés! – kiáltott fel a nő felháborodottan, majd váratlanul lekevert két csattanós pofont a lányának. – Azonnal vidd vissza őket! 

Igen. Az. Kár, hogy eddig nem volt, aki megtanítsa neki…