Jótett helyében - Napi 1perces

F I
Írta: ,

Emi néni bízott a szerencsében. Ezért aztán minden héten vett három különböző kaparós sorsjegyet, és várta Fortunát, hogy megajándékozza. 

Izgatottan kapargatott, nagydioptriás szemüvegével percekig nézte-nézte a csillogó felületet, hátha… Most is ott szorongatta kezében a gazdagsághoz vezető lapocskákat – várta, hogy felszabaduljon az asztalnál a hely, s leülhessen. A fiatal férfi végre felemelkedett.

– Csalás az egész, én soha nem nyerek ezekkel a fecnikkel – dohogta, s esze ágában sem volt letakarítani maga után az asztalt, lekapart sorsjegyek tucatját hagyva maga után.

– Kitartás, fiatalember, kitartás… Előbb vagy utóbb maga is nyerni fog – vigasztalta. 

Sorban lekaparta a sorsjegyeket. Örömmel konstatálta, hogy az első kettőn visszanyerte az árukat. A harmadik sorsjegyen azonban – alig akart hinni a szemének – egy nagyobb nyereményösszeg szerepelt: 2000 Ft. Boldogan ment velük a pénztárhoz.

– Na, nyert? – kérdezte a fiatal férfi.

– Igen. 2000 forintot – mutatta büszkén a sorsjegyet.

– Ilyenem nekem is volt… De nem volt rajta semmi…

– Jól megnézte? Nekem előfordult, hogy nem vettem először észre, hogy nyert, majd csak amikor újra alaposabban megnéztem, akkor…

A férfi visszalépett az asztalhoz, és újra végignézte az ott heverő lapokat.

– Igaza volt! Istenem! Igaza volt! – kiáltott fel boldogan, majd felkapta a madárcsontú asszonyt, és forogni kezdett vele. – Nyertem! Nyertem! – kiabálta boldogan, és már vitte is a pénztárhoz a nyerő szelvényt.

– 50 000 forint – számolták a markába a pénzt.

Ez a magáé… Biztosan jól jön majd így a hónap végén – nyújtott át egy húszezrest az asszonynak.

– Nem. Nehogy ideadja már, hisz maga nyerte… – ellenkezett Emi néni.

De nem nyertem volna, ha nem figyelmeztet arra, hogy nézzem meg újra – mondta, s ellenkezést nem tűrően az asszony zsebébe dugta a pénzt, majd boldog vigyorral az arcán elrohant.

Emi néni bepárásodó szemekkel nézett utána. Nem. Nem csak a pénznek örült. Hanem a jóságnak, amiről azt hitte, hogy már rég kihalt az emberekből.