Hűség - Napi 1perces

F I
Írta: ,

Nem. Az nem lehet. Ilyen nincs! Nem hagyhattak itt! Csak elugrottak valahová, s visszafelé úgyis felvesznek majd! Igen. Biztosan így lesz. Másképp nem is lehet. Hiszen szeretnek, és én is szeretem őket. 

Vagy lehet, hogy megharagudtak rám, és most ez a büntetés? Nem szeretem az ilyen büntetéseket… De nem is tettem semmi rosszat.

Amikor kellett. játszottam velük, ha nem voltak otthon. folyamatosan tettem a dolgom, figyeltem, jeleztem. Meg is dicsértek érte még a szomszédok is. Igen. Tudtam! Már jönnek is visszafelé… Hurrá! Hurrá!

Jó vicc volt, mondhatom – csak kár, hogy nem tudok nevetni rajta. De mi ez? Mit dobtak ki az ablakon? És miért nem álltak meg? Igen. Pár szelet kenyér… Eszem belőle – kell az erő, ha utol akarom érni az autót. Még érzem rajta a lány kézkrémének illatát.

Na és a terepjáróét is… Megyek… Sietek. Sötétedik. Fázom. Nem ismerek itt senkit, és semmit, minden olyan idegen… De még érzem az illatot – követem…

– Apa! Apa! Hogy tehettük ezt? Láttad a szemét? Olyan szomorúan nézett utánunk! – pityergett a tízéves kislány.

– Mondtam, hogy ne gyere velem… Hisz elbúcsúztál tőle már itthon…
Igen, de nem hittem, hogy egy kietlen helyen teszed ki… Azt mondtad, hogy egy barátod fogadja be… 

– Időközben meggondolta magát… Sajnálom, kicsim, ilyen az élet… – mentegetőzött az apa.

A kislány még napokig sírt utána. Alig tudták megvigasztalni. Kárpótlásképpen vettek neki egy táblagépet, amivel aztán órákra le tudták kötni a figyelmét, de éjszakánként, titokban még sokáig siratta.

Igen. Itt már minden szag, és hang ismerősként köszöntötte. Felfedezte a saját jeleit is a kerítéseken. Igen. Itt szokott sétálni. Végre hazaért. Fájt minden porcikája: volt, ahol kővel dobálták, máshol bottal fenyegették.

Csapzottan, sárosan, több sebből vérezve ugrott át a kertkapun. Vad csaholással jelezte: hazaért, s megbocsájtott mindenért. Megbocsájtott, mert az ő hűsége rendíthetetlen és egyértelmű volt – semmi kétsége sem volt az érzései felől. 

Nem úgy, mint a magát mindenhatónak tartó emberi fajnak.