Gyűjtögetve - Napi 1perces

F I
Írta: ,
Gyűjtögetve - Napi 1perces

Gyűjtögető életmódot folytatott: gyűjtötte a pénzt, miközben aszkéta módjára tengette a napjait. Nem ivott alkoholt, kávét, nem dohányzott, nem költött új ruhákra, utazásra, szórakozásra, enni is csak egyszerű és olcsó dolgokat evett – s gyermeki örömmel számolgatta szaporodó forintjait.

Mivel a bankokban nem igazán bízott kénytelen volt a lakásában elrejteni a pénzt, képtelennél képtelenebb helyeket találva a bankóknak.

Így aztán nem egyszer előfordult, hogy elfeledkezvén zseniális elrejtési ötleteiről, százezrek végezték ideiglenesen a kukában (szerencsére még hajnalban eszébe jutott, hogy kidobta a szeméttel – emiatt derékig kellett turkálnia a szomszédok szemetében is), vagy tízezreket mosott ki az ingjeivel (véglegesen használhatatlanná téve a pénzt, az inget, és a mosógépet is), vagy főzött bele a sóskalevesbe.

Senki sem sejtette, mennyire gazdag – egészen addig, amíg egy forró nyári délutánon a hirtelen támadó zivatarban villám csapott a házába, és a keletkező tűzben mindene odaveszett. Jajveszékelve nézte végig miként lesz füstté, korommá és porrá a háza, a holmija, a pénze.

– Sajnálom Marika néni… De semmit sem tudtunk megmenteni… Van esetleg valaki, akinél meghúzhatná magát? – kérdezte a szomszédja, majd mivel tudta, hogy az idős asszonynak se közeli ismerőse, se rokona, se gyereke nem volt, felajánlotta, hogy lakjon náluk a megüresedett gyerekszobában.

– Nem… Nem tehetem… Nem akarok mások terhére lenni… Majd elleszek a melléképületben… – mutatott az épen maradt épületre, amit eredetileg terménytárolásra és lomtárnak használt. 

– Ha nehezen is, de berendezkedett, igaz, egérrágta volt a fotel, rozoga az ágy, szúette a szekrény, de ennyi volt minden vagyona.

Azaz csak azt hitte, hogy ennyi, mert, amikor felhajtotta a szakadt matracot tucatnyi műanyag doboz sorakozott alatta, tömve pénzzel. Pénzzel, amiről már rég el is feledkezett.

Pénzzel, amiből új életet kezdhetett. Gyűjtögető életmódot folytatott: gyűjtötte a pénzt, miközben aszkéta módjára tengette a napjait. S milyen jól tette!