Enni vagy nem enni? - Napi 1perces

F I
Írta: ,

Nincs könnyű helyzetben az, aki manapság egészségtudatosan szeretne élni.

Egyrészt elvész a lavinaként rázúduló információk tömegében, másrészt kénytelen lesz önállóan gondoskodni önmaga és családja mindennapi étkeztetéséről, ami ugye igencsak idő-, és fáradtságigényes feladat.

Éva is ezt teszi már 3 hónapja – amikor is kiderült: a rutin vérvizsgálat aggasztó paraméterei arról tanúskodnak, hogy mindannyiukra ráfér egy alapos életmódváltás.

Munka, 2 jó étkű gyerek, és egy igazán haspók férj mellett nincs könnyű dolga a menü összeállításakor. Ezért aztán a szombati napjai az alapanyagok kiválasztásával, és megvásárlásával telnek: bejár egy biopiacot, egy bioboltot és egy bevásárlóközpontot – és a mindig magánál tartott nagyítóval tanulmányozva a címkéket gondosan válogat.

Vasárnap pedig hajnaltól késő délutánig tisztít, aprít, szeletel, párol, főz, süt, adagol, dobozol – hogy az elkövetkező héten is egészségeseket tudjanak enni. Hétköznaponként boldogan konstatálja: szerettei ebédre csomagolt dobozai koppig kiüresedve kerülnek elő a táskáikból.

A minap futottunk össze a közeli kisboltban, ahol legnagyobb meglepetésemre tömve volt a kosara „egészségtelen” dolgokkal: fehér kenyér, gyorsfagyasztott pizza, kakaós csiga, tepertőkrém, Trappista sajt, szalámi. Nem álltam meg szó nélkül:

– Mi történt? Vége a tudatos életnek? 

– Ó! Ne is kérdezd! – legyintett bosszúsan. – Tegnap voltam a háziorvosomnál a leleteinkért! Ha hiszed, ha nem, még rosszabbak lettek az eredményeink, mint a nagy életmódváltás előtt…

– Az meg hogy lehetséges? Hiszen annyira pontosan kiszámoltál és kiadagoltál mindent… – csodálkozom.

– Hogy? Egyszerűen: a fene nagy megszorításokkal csak azt értem el, hogy mindannyian sutyiban rájártunk a zsebpénzünkre, és minden olyasmit megvettünk és felfaltunk, amit elvileg tilos lenne. A tiltott gyümölcs mindig édesebb alapon összesen 14 kilóval lettünk súlyosabbak… Enni, vagy nem enni? Ez itt a kérdés… Mi döntöttünk: kevesebb tiltás, látványosabb eredmények… – fejtegeti, majd még a kosarába tesz egy tálca kókuszkockát is.

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Ez is érdekelhet