Bezzeg más - Napi 1perces

F I
Írta: ,

– Neki bezzeg már van férje…
– Neki bezzeg már vannak gyerekei…
– Neki bezzeg már van saját lakása…

Szilvi tiszta szívből gyűlölte anyja „Neki bezzeg” kezdetű kirohanásait, amelyek 40 év óta egyfolytában arra emlékeztették, hogy ő – a testvérei, a barátnői, a szomszédjai, az ismerősei, az egész város, az egész világ nőnemű lényei közül –, egyedül ő az egyetlen gyártási selejt, akinek se férje, se gyereke, se saját lakása, se…

Nincs, mert így alakult az élete. Amikor a többiek a suliban bulizni jártak, és ismerkedtek, ő különórákon izzasztotta magát, amikor a többiek az egyetemen már javában együtt éltek a szerelmükkel, ő éjt nappallá téve tanult, hogy ő legyen a legjobb, mert a szülei ezt várták el.

Fogalmuk sem volt arról, mennyi erőfeszítésébe került a legjobbnak lenni, mennyi lemondással, idegeskedéssel, átvirrasztott éjszakával járt mindez, ahova már nem fért bele semmi, ami szórakoztató lehetne.

Természetes volt számukra, hogy sorra nyeri meg a megyei-, és országos versenyeket, hogy a professzora ajánlása után külföldről is érdeklődnek utána neves cégek – amit minden alkalommal vissza is utasított, tekintettel a szüleire.

Végül a helyi gyógyszertárban vállalt munkát – jóval a képességei alatti szinten, csak azért, hogy velük maradhasson.

– Képzeld! A Marika mesélte, hogy a lánya üzletkötőként dolgozik – kezdte az anyja a vacsoránál.

– Valóban? – már előre félt a folytatástól.

– Igen. Orvosokat látogat egy gyógyszercég megbízásából…

– Neki nincs is egészségügyi végzettsége… – jegyezte meg.

– Nincs.  De a két gyerek MELLETT elvégezte a közgázt, és úgy került a céghez. Tudod, mennyit keres?

– ?

– Négyszer annyit, mint TE! Te hiába tanultál annyit, mégsem leszel képes soha felmutatni annyi mindent, mint ő. Se férjed, se gyerekeid, csak a diplomáid, amivel elvesztegeted magad ebben a porfészekben. Neki bezzeg… – fogott volna bele az anyja remegő hangon a szokásos mondókájába, de Szilvi felugrott az asztaltól, és félbeszakította:

– Neki bezzeg világ életében VOLT SAJÁT ÉLETE és SAJÁT DÖNTÉSE… Kérlek, ha nektek annyira fáj a jelenlétem és az életmódom, változtassunk rajta. Holnap felveszem a kapcsolatot a professzorommal, és elfogadom a londoni állást. 

Szilvi már 4 éve Londonban él. Találkozott élete szerelmével, összeházasodtak, van egy aranyos kislányuk. Boldogsága csaknem teljes lenne, ha édesanyja nem rontaná el minden héten a telefonhívásai végén tett megjegyzéssel:

– Másnak bezzeg több ideje jut a szüleire…

No comment…