Barbárság - Napi 1perces

F I
Írta: ,

Az endoszkópos laborból elrettentő hangok szűrődnek. Mintha nyúznák a pácienst: nyögések, és jajgatások, visszafojtani próbált sikolyok, és zokogás. Borzalom még hallgatni is. 

Még szerencse, hogy mi csak gyógyszert felíratni érkeztünk a szomszédos rendelőbe.

– Mit művelnek ezek odabenn? Élve darabolják? – kérdezi a mellettem ülő idős nő. – Ha ez a vizsgálat ennyire fáj, miért nem hagyják abba?

Hosszú percek telnek el, mire kivezetik a fájdalomtól falfehér, tetőtől-talpig izzadtságban úszó fiatal nőt. Még segítséggel is alig bír vánszorogni, szinte belezuhan a legközelebbi székbe. 

– Most pihenjen egy kicsit, azonnal hozom a leleteit – hagyja sorsára az ápolónő.

A nő elcsigázottan bólint, még ahhoz sincs ereje, hogy megszólaljon.

– Látom, nagyon rossz volt, kedveském…– érintette meg a karját az idős asszony. – De sok mindent ki kell bírnunk a gyógyulásunk érdekében…

– Igen… – nyögte a fiatal nő, majd remegő kézzel papír zsebkendőt kotort elő a táskájából, és törölgetni kezdte a könnyeit.

– Na, már itt is vagyok… - libbent ki az ajtón az asszisztensnő kezében egy halom irattal. – Először is itt írja alá, hogy saját felelősségére nem egyezett bele a vizsgálat folytatásába, vállalva ezzel az esetleges későbbi kockázatokat… – nyomott a kezébe egy tollat. 

A nő aláírta a dokumentumot.

– A doktor úrral nem beszélhetnék? – kérdezte erőtlenül

– Sajnos nem, már valaki mást vizsgál. Az ön esetében a vizsgálat során csak 70 centiméterig tudtunk feljutni a vastagbélben, lévén, hogy ön annyira hevesen tiltakozott, s addig a korral egyébként együtt járó bél kiboltosuláson kívül nem láttunk semmi rendelleneset. Ami persze nem jelenti azt, hogy fentebb nincs… 

– De annyira fájt… Sajnálom, de képtelen voltam tovább elviselni…  – zokogott fel a nő. 

Az asszisztensnő vállat vont, majd hátat fordítva elindult a rendelő felé:

– Micsoda egy hisztérika! – jegyezte meg rosszallóan.

– Igazán kár, hogy nem az ő hátsójába dugdosták azt a csövet… Akkor elmenne a kedve a gúnyolódástól… – mondta jól hallhatóan az idős asszony.

Senki sem ellenkezett vele.