Akarás - Napi 1perces

F I
Írta: ,

– Mindenki az lehet, ami lenni akar! Nincs akadály, nincs lehetetlen, csak akarnod kell! – mondta a nyugdíjas tanárnő, aki délutánonként vigyázott rájuk.

– Akár orvos is lehetek?

– Igen. 

– …vagy ügyvéd?

– Természetesen.

– … vagy pilóta? – záporoztak rá a kérdések.

– Igen. Persze. Csak el kell határoznod és elérheted! – simogatta meg az egyikük fejét. – Eldöntöd, akarod, megkapod… Ennyi az egész.

Gyurikában napokig zakatoltak a tanárnő szavai:” Eldöntöd, akarod, megkapod!”,” Eldöntöd, akarod, megkapod”.

Iskola után órákig feküdt az emeletes ágy tetején, kizárva a többiek folyamatos civódását, és álmodozott. Ha orvos lehetne, segíthetne a betegeken – meggyógyíthatta volna az édesanyját is, nem kellett volna meghalnia.

Ha rendőr lehetne, nem engedné, hogy az iszákos férfiak nap, mint nap bántalmazzák a gyerekeiket – ahogy azt az apja tette velük.

Ha tanár lehetne – megtanítaná az árva gyerekeket arra, miképp boldogulhatnak az életben egyedül.

– Na, mi van, vakegér? Ábrándozol? – rántotta meg durván a karját Dénes, a 16 éves nagydarab fiú, aki rettegésben tartott mindenkit az intézetben.

– Nem. Csak pihenek! – nyögte remegve.

– Csak nem azon a hülyeségen, amit a vén szipirtyó mantrázott itt össze a minap? – gúnyosan felkacagott. – Te mamlasz! Még hiszel a mesékben?

– Mindenki az lehet, ami lenni akar! Nincs akadály, nincs lehetetlen, csak akarnod kell! – pattant le az ágyról a kisfiú. – Igen. Hiszek benne! 

– Akkor jó, ha tudod, ránk nem vonatkozik a varázsige! Bevágtak ide, mint egy rühes kutyát, nem törődik velünk senki, nem szeret bennünket senki, nem kellünk senkinek! Innen a posványból nincs kiút. Te ugyanolyan szerencsétlen alkoholista leszel, mint az apád, én meg ugyanolyan sittes, mint az én őseim… Nincs menekvés, vakegér…  – nevetett fel újra, és alaposan nyakon vágta a kisebbet.

– De van. Mert én eldöntöm, akarom, és megkapom… – suttogta Gyurika a földön fekve.

És így is lett. Ma már tanárként segíti a hasonló sorsú gyerekek életét, saját példájával is bizonyítva van értelme az akarásnak, és Dénes példájával igazolva (éppen a második börtönbüntetését tölti Tökölön) – ha nem teszel a rossz sors ellen, bizony az magával ránt a mélybe.