Egészség / Életmód

Mi történik a testeddel, ha egy liternél kevesebbet iszol naponta? – 5 kétségbeejtő hatás

Mi történik a testeddel, ha egy liternél kevesebbet iszol naponta? – 5 kétségbeejtő hatás

Nem iszunk eleget

Mivel az emberi test cirka 60 százaléka víz, rendkívül fontos a verejtékezéssel és a vizelettel elveszített víz pótlása. Ha kevesebb vizet iszol, mint amennyi eltávozik, nagyon súlyos problémákkal kell szembenézned. Az egészségügyi hatóságok régóta két, de inkább két és fél liter víz fogyasztását ajánlják naponta. Ennek ellenére a legtöbb embernél ez a mennyiség alig haladja meg az egy litert. Mi történik, ha ennél is kevesebbet iszol? A kiszáradás komoly probléma, és a krónikus dehidratáció a szervezet minden egyes elemében drasztikus károkat okoz.

Agyi funkciók

A nem elegendő ivóvíz komolyan befolyásolja az agy működését. A legkisebb probléma a koncentráló képesség csökkenése, a legnagyobb a neurotikus görcsök kialakulásának veszélye. Ha kiszáradsz, az olyan elektrolitok hiánya, mint a kálium és a nátrium, egyensúlyzavarokat és migrénes jellegű görcsös fejfájást okoznak.

Neurológiai vizsgálatok kimutatták, hogy már kismértékű tartós szomjúság is – amit még nem is érzékelsz, de a tested már igen – rontja a hangulatot és a memória állapotát, valamint  fejfájást okozhat.

Magas vérnyomás

A krónikus dehidratáció hipertóniához vezethet. Amikor a sejtek nem rendelkeznek kellő vízmennyiséggel, az érrendszer a vazopresszin nevű hormon felszabadításával szűkíti a véredényeket. Így magas vérnyomás alakul ki, ami további nagyon komoly szív- és érrendszeri problémákat okoz. Ilyen a szívelégtelenség és a sztrók, de ha csak az artériák sérülnek, az is nagyobb esélyt ad a demenciával kapcsolatos kórképek kialakulásának – ide tartozik a rettegett Alzheimer-kór is. A vízfogyasztás önmagában nem redukálja le a magas vérnyomást, de mindenképpen segít annak mérséklésében.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Ízületi problémák

A test kiszáradt állapota az ízületek és a csontok károsodásához vezethet. A dehidratáció lehetővé teszi a porcoknak, hogy a kevés belső folyadék miatt kidörzsöljék a csontvégeket – holott a feladatuk az lenne, hogy kipárnázzák és védjék a csontokat.

A porc gyengül, sérül vagy leválik, és olyan ízületi gyulladást hoz létre, ami még nagyobb fájdalmat és a csontok funkcióvesztését okozza.

A víz segít az új sejtek kialakulásában és a porc jó állapotának megőrzésében, ha a károsodás még nincs előrehaladott állapotban. Mivel az illesztések normál használat során is irritációnak és kopásnak vannak kitéve, nagyon fontos, hogy hidratáljuk azokat.

Veseproblémák

A nem kielégítő vízfogyasztás súlyos problémákat okozhat a vesében, a húgyhólyagban és a húgycsőben. Számtalan altesti fertőzés, vizelési probléma, illetve vesekő és veseelégtelenség is kialakulhat a csekély mértékű vízivás miatt. A húgyúti fertőzések nemcsak fájdalommal járnak, de vesekárosodást és szepszist is előidézhetnek. A húgyhólyag- és a vastagbélrák kockázata magasabb azoknál, akik nem isznak elegendő mennyiségű vizet. Ez azért van, mert a vese és a vastagbél nem tisztulnak rendszeresen, és az ott pangó sejtek rákos burjánzásnak indulhatnak.

Emésztési problémák

Ha nem iszol eleget, az emésztőrendszered nem tudja a szilárd salakanyagot mozgatni a belekben – ennek kellemetlen eredménye a székrekedés.

Folyadék hiányában a salakanyag megkeményedik és letapad a vastagbélben, ami további komoly emésztőrendszeri betegségekhez vezet.

Mindez csak töredéke azoknak a testi tüneteknek és problémáknak, amelyeket a kiszáradás közeli állapot okoz, ezért megfontolandó, hogy napi minimum két liter víz – vagy egészséges, valódi gyümölcsből készített lé, illetve zöld tea, gyümölcstea – felhörpintésével csökkentsd a betegségek kialakulásának kockázatát.

Kép forrása: AntonMatyukha/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást